Nem segít a tárca?

Fagykárog az MSZP: átverte a kormány a gazdákat!

Az MSZP szerint "az átverés magasiskolája" a fagykárt szenvedett termelőknek ajánlott 13 milliárd forintos segítség.

2011.07.19 10:11MTI

Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke kedden azt közölte: a vidékfejlesztési tárca hétfői bejelentéséből az következik, hogy "egy fillér kiegészítő támogatást nem ad a kormány a bajbajutott termelőknek".

Az MSZP-s politikus ismertetése szerint a 13 milliárdból 8 milliárd hitel, amit kevesen tudnak igénybe venni, egy milliárd az uniós kistermelői keret terhére megy, 4 milliárd pedig a normál kárenyhítési alap forrása, aminek a felét a termelők fizették be.
   
Az országgyűlési képviselő azt írta: 5 évvel ezelőtt hasonló helyzetben a szocialista kormány azonnal intézkedett, és csak erre a kárra 5 milliárd forint kiegészítő támogatást adott a kárt szenvedett gazdáknak, és ugyanúgy igénybe vehettek kisösszegű uniós segítséget, valamint volt kedvezményes hitel is.
   
Jelezte azt is, hogy pártja folyamatosan követelte - és most is követeli - a kormánytól, hogy legalább a 2007 évi támogatási szintet biztosítsa a gazdák számára, ahogy ezt egy országgyűlési határozatban kérték. Hozzátette: ezt a kormány azzal utasította el, hogy a határozatban foglalt mértéknél magasabb kárenyhítés lesz.
   
Gőgös Zoltán úgy fogalmazott: "Már csak az a kérdés, hogy hol vannak ilyenkor a MAGOSZ vezérek?". Úgy folytatta: "talán nyaralnak, és nem veszik észre, hogyan veri át a kormány a gazdákat?"
   
A szocialista párt ismét a parlamenthez fordul, hogy határozatban kényszerítse ki a kormánytól az érdemi cselekvést - olvasható a közleményben.
   
Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára hétfőn jelentette be, hogy az idén május elején fagykárt szenvedett gazdálkodók több mint 13 milliárd forintos segítségre számíthatnak, az erről szóló jogszabály várhatóan még a héten megjelenik. 
   
Május 6-án az országos fagy - amely elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részét érintette - 32 ezer hektárt tett tönkre. A kár összege elérte a 28-29 milliárd forintot. A fagykárral kapcsolatban 8.784 termelő tett bejelentést a megyei kormányhivataloknál - tájékoztatott az államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.