Egy-egy futó zápor

Felhők+napsütés: azt sem tudja, mit akar a nyár

Hétfőn napközben a többórás napsütés mellett csak időnként növekszik meg a felhőzet, legfeljebb a Duna-Tisza közén alakulhat ki néhol egy-egy futó zápor.

2011.06.27 08:39idokep.hu

Élénk, főként a Tiszántúlon időnként erős lökések kísérhetik az északi szelet. A legmagasabb hőmérséklet 23 és 26°C között alakul. Kedden hajnalban az ország nagy részén továbbra is derült időre számíthatunk, ugyanakkor a Tiszántúlon kelet felől felhősödés kezdődik, csapadék azonban még nem valószínű.

Az északi, északnyugati szél főként a Tiszántúlon élénkülhet meg, északkeleten egy-egy erősebb lökés is előfordulhat, máshol mérsékelt marad a légmozgás.

A minimumok 10 és 15°C között alakulnak. Napközben a Dunántúlon még túlnyomóan napos, a középső területek felhős időre készülhetünk, míg a keleti-északkeleti megyékben szórványosan számíthatunk esőre, záporokra. Az északi szél többfelé megerősödik, az északkeleti és északnyugati országrészben akár viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb hőmérsékletek 24 és 28°C körül várhatóak, a csapadékos területeken azonban 18 és 22°C közötti értékek is előfordulhatnak.

A folytatásban változékony időjárásra készülhetünk, a többször megnövekvő felhőzetből szórványosan várható zápor, zivatar.

Csütörtökön megerősödő széllel hidegfront érkezik, egyelőre nem tér vissza a kánikula.

Balatoni előrejelzés

Hétfőn többnyire napos, száraz időre számíthatunk, csak kevés felhő jelenhet meg az égen. A déli órákban nagyon erős lesz az UV-sugárzás, figyeljünk oda bőrünk megfelelő védelmére! Gyakran kísérhetik élénk lökések az északnyugati szelet. A délutáni órákban 23-25°C valószínű. A Balaton vize Siófoknál 19°C-os, a Velencei-tó 20°C-os.

Orvosmeteorológia

Egész hétvégén gyenge hidegfronti hatás érvényesül majd. Ez reumatikus panaszokat, ízületi fájdalmakat és vérnyomás-ingadozást eredményezhet, az élénk szél pedig fejfájást idézhet elő. Az utakon érdemes a szokottnál nagyobb követési távolságot tartani a tompult reflexek miatt. A hőmérséklet és a napsütéses órák száma jelentősen visszaesik, de az UV-védelemről így sem szabad megfeledkezni a szabadban.

Forrás: Webbeteg

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn többnyire kedvezően alakulnak a közlekedés időjárási feltételei. A megélénkülő, főként a Tiszántúlon időnként meg is erősödő szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.