Semmit sem tett?

Beperelte Janukovicsot az Ukrajnában eltűnt palesztin mérnök felesége

Beperelte az ukrán elnököt a februárban Ukrajnában eltűnt, majd egy izraeli börtönben felbukkant palesztin mérnök ukrán felesége, azzal vádolva Viktor Janukovicsot, hogy semmit sem tett az emberrablás megakadályozása érdekében.

2011.06.23 19:24MTI

Veronika Abu Sziszi azzal gyanúsítja a kijevi vezetést, hogy Tel-Avivval kötött kétoldalú szerződésekért cserébe adták ki a férjét – mondták el csütörtökön az asszony ügyvédei. Abu Sziszi azt is követeli Janukovicstól, hogy hozassa vissza a férjét Ukrajnába.

A feljelentést szerdán nyújtották be egy kijevi bíróságon – közölte az egyik ügyvéd, Danilo Kurdelcsuk. "Az elnök az alkotmány és az emberi jogok betartásának szavatolója. (Abu Sziszi asszony) úgy érzi, hogy megsértették a jogait" – mondta el az ügyvéd. Feljelentésében Veronika Abu Sziszi kéri, hogy a bíróság ismerje el: az elnöknek a férje eltűnése ügyében tanúsított tétlensége alkotmánysértő; továbbá kötelezze az államfőt, hogy követelje Izraeltől férje visszaszállítását Ukrajnába – mondta el az ügyvéd. A felperes azzal gyanúsítja az ukrán titkosszolgálatot, hogy közreműködött férje "elrablásában".

Ukrajna a feljelentés szerint "jelentős kárpótlást kapott kétoldalú kereskedelmi szerződések formájában", és Izrael ígéretet tett, hogy "lobbizik az ukrán érdekekért az amerikai kongresszusban" – közölte a másik ügyvéd, Andrij Kirilenko.

Veronika Abu Sziszi a múlt héten már beperelte az ukrán belügyminisztériumot, a titkosszolgálatot (SZBU), a határőrséget és a főügyészséget is – mondta el Kurdelcsuk.

A 42 éves Dirar Abu Sziszi februárban tűnt el egy ukrajnai vonatról. Márciusban Izrael közölte, hogy a férfi, "a Hamász iszlamista szervezet által a Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakéták atyja", őrizetben van.

Abu Sziszi az egyetlen gázai erőmű műszaki igazgatója volt, s Izraelben terrorizmussal vádolják. Sem Izrael, sem Ukrajna nem nyilatkozott a palesztin eltűnésének körülményeiről és Kijev szerepéről a nagy vitát kiváltó ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.