A Semmelweis Terv megkíméli a kórházkasszákat

Szócska szerint marad a vagyon az egészségügyben

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kamarák vezetőivel szerdán a fővárosban tartott egyeztetésen leszögezte: a kormány által elfogadott Semmelweis Terv intézkedéseivel nem kerül ki vagyon az egészségügyből.

2011.06.22 16:08MTI

Az államtitkár a három kamara vezetőségével folytatott nyilvános megbeszélésen röviden vázolta az egészségügyi átszervezés alapdokumentumának lényegi elemeit.

Ezek közül kiemelte a kormány azon döntését, hogy  az esetlegesen felszabaduló üresen álló korábbi egészségügyi intézmények hasznosításával, vagy esetleges értékesítésével - szavai szerint fontos a sorrend - a felszabaduló források az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésébe forogjanak vissza.
   
Szócska Miklós cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a betegutak átszervezéséből adódóan az intézmények gazdasági együttműködése külön alapkezelőnél történne. A kormány az egészségügyi intézményrendszer együttműködéséből származó hatékonyságjavító funkciókat támogatja. A lényeg, hogy a rendszerben dolgozó intézmények, orvosok és szakdolgozók legyenek érdekeltek, és ezáltal hatékonnyá váljon az ellátás – tette hozzá.
   
Kiemelte továbbá, hogy a térségi ellátásszervezés kapcsán nem jönnek létre új intézmények. Az irányításukért felelős térségi központok a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) égisze alá tartoznak majd.
   
Szócska Miklós azt is elmondta: a fővárosi intézmények állami tulajdonba vétele kapcsán az érintettekkel, valamint az ország többi intézményével is megkezdték az egyeztetéseket a rendszer átalakítása kapcsán.
   
Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke a Semmelweis Tervről azt mondta: a gyógyszerpolitikát érintő, általuk ismert, részben felvázolt irányok jók, de félnek attól, hogy a Széll Kálmán Terv ezt akadályozni fogja.

Kiemelte, hogy a gyógyszertárak nagy része már így is eladósodott, helyzetükön a Széll Kálmán Terv csak tovább ront. Az MGYK alelnöke ezért azt javasolta, hogy dolgozzanak ki vészforgatókönyvet azokra a térségekre, településekre, ahol a nehéz helyzetbe került patikák miatt veszélybe kerülhet a gyógyszerellátás.
   
Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta, a Semmelweis Tervre úgy tekintenek, mint egy bővülő, alakuló koncepcióra. Sarkalatos elemeként az alternatív forrásteremtést emelte ki, amely az egészségügyi dolgozók helyzetének javításához kapcsolódik.

Ezzel összefüggésben azt is elmondta, a képzési rendszeren is lehet javítani, de ennek csak négy-öt év múlva lesz eredménye. A már végzett dolgozókra kellene helyezni a hangsúlyt - tette hozzá.
   
Balogh Zoltán szerint valamilyen kedélyjavító ösztönzésre még az idén szükség lenne. Ennek hiányában ugyanis nem lesz, ami itthon tartsa a dolgozókat, márpedig nélkülük a Semmelweis Terv is végrehajthatatlan.
   
Ehhez kapcsolódóan Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta: a közérzetet pénzzel lehet javítani. Éger István a megbeszélést követően a sajtónak úgy nyilatkozott, a kormány által kedden elfogadott, hamburgeradó néven ismertté vált népegészségügyi termékdíj semmire sem lesz elég.

Továbbá az olyan ötletek, mint például, ha több kórház közösen veszi meg a szenet, sem jelentenek megoldást, mert az így felszabaduló források nem fedezik az adósságállományt, márpedig először azt kell rendezni – tette hozzá Éger István.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.