Egyeztetett a három egészségügyi köztestülettel

Szócska szerint sikeres volt a kamarai belépés folyamata az egészségügyben

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerint az egészségügyben sikeresen lezajlott a kötelező kamarai tagság visszaállításának folyamata.

2011.06.22 14:27MTI

Az államtitkár ezt azután mondta, hogy szerdán a hivatalában nyilvános egyeztetést tartott a három egészségügyi köztestület, a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) vezetőségével.
   
Mindhárom köztestület vezetője arról számolt be, hogy az új, illetve visszalépő tagok száma a várakozásoknak megfelelően alakult.

A Magyar Orvosi Kamarába 8175-en léptek be, a késedelmeket is beleszámítva 8500 körülire várják a belépők végleges számát. Ezzel az orvosi kamara teljes létszáma 38 ezer körül alakul majd – mondta Éger István, hozzátéve, hogy ebbe beletartoznak azok a nyugdíjasok is, akik már nem gyakorolják hivatásukat.
   
Hankó Zoltán az MGYK alelnöke azt mondta, hozzájuk keddig 7450 gyógyszerész kérte felvételét.
   
Balogh Zoltán, a MESZK elnöke arról számolt be: mostanáig csaknem 84 ezren léptek be köztestületükbe, ami nagyjából ezerrel kevesebb, mint az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal tavaly év végi nyilvántartása szerinti szakdolgozói létszám.
   
Mindhárom kamara szeptember végére tervezi az országos küldöttgyűlés megtartását, a testületek tisztújító kongresszusa pedig november végén, december elején lesz majd - hangzott el.
   
Az államtitkár arról is tájékoztatást kért, hogy hol voltak gondok az illeték, illetve a regisztrációs díj miatt. Szócska Miklós elmondta, ha elfogadják, akkor július elsejétől hatályba lép az a jogszabály-módosítás, amely szerint a kamarai belépés illetékmentes.
   
A szakdolgozói kamara nem szedett belépési díjat.
   
A gyógyszerészek is ebben egyeztek meg, de egy megyei szervezetnél mégis kértek úgynevezett regisztrációs díjat. Ennek az ügynek a vizsgálata még folyamatban van – közölte Hankó Zoltán, az MGYK alelnöke.
   
Éger István viszont elmondta, hogy ők szedtek regisztrációs díjat, de mint a kamara alapszabálya is kimondja, ha valaki ezt nem fizette be, attól még beléphetett a köztestületbe. Hozzá nem érkezett ilyen jellegű panasz - tette hozzá.
   
Szócska Miklós erre felmutatott egy hozzá érkezett panaszt, melyben az szerepel, hogy az érintett belépési kérelmét a regisztrációs díj megtagadása miatt utasították el. Éger István erre úgy reagált, az illetőnek fellebbezési joga van, ha élt volna vele, az országos vezetés már rendezte volna az ügyet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.