A japán katasztrófa alkatrészhiányt okozott

Lassulhat az autógyártás Szovákiában

Az Új Szó című pozsonyi napilap szerint leállítja a nagyszombati (Trnava) PSA Peugeot Citroen autógyár hétfőn a termelését, a hét további munkanapjain pedig egy műszakban működik tovább.

2011.03.28 10:33MTI

A kényszerleállás a japán természeti katasztrófával függ össze, hiányoznak a szigetországban gyártott alkatrészek.
   
A napilap úgy tudja, hogy rövidesen több autógyártó is a termelés leállítására kényszerülhet. A Peugeotnak hiányoznak azok a nélkülözhetetlen elektronikai alkatrészek, amelyek szükségesek a dízelmotorok összeszereléséhez. Az Új Szó értesülése szerint a cégnek a japán Hitachi társaság alkatrészei okozzák a fennakadást.
   
A pozsonyi Volkswagenben készülő Porsche Touareg terepjárókba is építenek be japán műszereket, jelenleg a raktárkészleteket élik fel. Például innen szállítják a tolatókamerákat a Porsche és a Touareg modellekbe.
   
A zsolnai KIA Motors is dolgozik japán alkatrészekkel. Ott egyelőre nincsenek fennakadások a termelésben - idézi a lap Dusan Dvorákot, a KIA szlovákiai szóvivőjét.
   
A lap szerint nehéz olyan autógyártót találni Szlovákiában, amely ne importálna alkatrészt Japánból, ahol a március 11-én a földrengés majd az azt követő szökőár okozott súlyos pusztítást.    Szlovákiában nemcsak az autógyártók, hanem azok beszállítói is függnek a szigetországban gyártott alkatrészektől, elektronikai berendezésektől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.