Nasser központi figura az idei mezőnyben

Dakar: Csak a véghajrá van hátra!

A véghajrájához érkezett a Dakar-rali, s az éllovasok közül most már mindegyik "csak túl akarja élni". Hiszen ott állnak a győzelem kapujában, csak be kell lépni rajta, s a szombati, 190 kilométeres szakaszon elvileg már nem történhet semmi tragikus.

2011.01.15 18:49dakar.hu

Na jó, a Dakaron bármi megtörténhet, de az utolsó, rövid szelektíven elveszteni egy versenyt saját hibából egyszerűen tilos. (A technikai hiba az más, de ha eddig nem volt, most miért lenne...?) Szóval Nasser Al Attiyah az első, Marc Coma a harmadik, Vlagyimir Csagin pedig a hetedik Dakar-sikerét szerezheti meg szombaton.

De nézzük, mi történt pénteken, az utolsó hosszú (555 kilométeres) szelektív szakaszon. Az autósoknál Carlos Sainz aratott még egy szakaszgyőzelmet, amúgy vigaszdíjképpen, ha már az esélyét, hogy a végső sikerért küzdjön, csütörtökön elveszítette. S tette mindezt az éjszakai heves esőzések után egy rendkívül trükkös, csúszós, vizesárkokkal tűzdelt szakaszon.

„Jó nap volt, s ez a siker némi elégtételt jelent. A huszonharmadik szakaszgyőzelem nagy dolog, hiszen Stéphane Peterhanselnek is ennyi van, de persze nem ez volt a célunk ezen a versenyen. Viszont ha már holtversenyben vagyunk, holnap dönthetünk...” - mondta Sainz.

Ami „Petert” illeti, számára ez a nap olyan volt, mint a többi a verseny során, vagyis gondokkal teli és meglehetősen balszerencsés. Megint kapott két defektet, plusz beleesett egy gödörbe, összetörte a hűtőt, amiből elfolyt a víz. „Minden nap történt velünk valami rossz. De ha a szerencse nem áll melletted, akkor nem áll melletted. Ennyire egyszerű” - mondta Mr. Dakar, aki azért az utolsó napon is biztosan rálép a gázra, ha másért nem, hát azért, hogy fölényben legyen a szakaszgyőzelmek tekintetében Sainzcal szemben...

És akkor elérkeztünk a Dakar-rali idei főszereplőjéhez Nasser Al Attiyah-hoz, aki egyenesen élete legnehezebb szakaszának nevezte a péntekit. Nem mintha bármi különös történt volna, egyszerűen csak nagy rajta a nyomás, egyszerűen csak annyira közel van a célhoz, hogy szeretné már elérni, szeretne már túl lenni ezen az egy napon, ami még hátravan.

„Nagyon furcsa érzés, mert nem akarsz hibát elköveti, muszáj koncentrálnod, de azért a ritmust is tartani kell, mivel az is veszélyes, ha kiesel belőle. Azt hiszem, ez volt életem legnehezebb szelektív szakasza. Olykor gyorsan mentünk, máskor meg lassan, mert így tudtam tartani a koncentrációmat, de végül minden rendben volt, gond nélkül befejeztük. Fantasztikus...” - mondta Al Attiyah.

A motorosoknál Cyril Despres mindent megtett, mindent beleadott, de lassan be kellett látnia (s be is látta), hogy ez a hajó bizony elment, hogy Marc Coma alighanem egyenlít és szombattól mindkettejük neve mögött három-három Dakar-győzelem áll majd.

„Azért ez még nem a világ vége...” -
mondta Despres, mintegy beletörődően. „Már csak 190 kilométer van hátra. Normálisan nem lehet baj, de azért teljesíteni kell ezt a szakaszt is. Még mindig nagyon kell figyelni” - mondta Coma, aki ezek szerint még nem mer örülni, ő is tudja, a verseny csak a célban ér véget.

A kamionosoknál Vlagyimir Csagin nagyon belehúzott a végére: újabb strigula került a neve mellé (már ami a szakaszgyőzelmeket illeti), s ha nem is növelte nagyon (kevesebb, mint egy perccel végzett Firdausz Kabirov előtt), megtartotta félórás összetettbeli előnyét. Ennek pedig elégnek kell lennie a hatodik Dakar-győzelemhez, ami egyébként rekord lenne a maga nemében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.