Egyféle hajtáslánccal készül a zsebrakéta

Benzingőzös Type R a hibrid CR-Z-ből?

Érdekes hírmorzsák láttak napvilágot, a Honda sportos CR-Z hibridjéről. Készülne belőle egy pusztán benzinmotorral hajtott valódi sportváltozat, mi mással, mint Type R utótaggal a nevében.

2010.12.09 09:56autotimes.hu

Különös ez, főleg annak fényében, hogy nemrég még az egyetlen utolsó sport Civic, a Type R megszűnéséről pusmogtak. Legalábbis a hírekben az szerepelt, az európai piacra már nem jön több belőle. Aztán lehet, nem jut ide a CR-Z Type R sem, de legalább lesz.

Jelenleg ugye egyféle hajtáslánccal készül a CR-X utódjának is tekinthető zsebrakéta. Egy pedig azért nem túl karcos a maga 114 lovas 1.5 literes benzinesével. Még akkor se lesz belőle száguldó fenevad, ha hozzáadjuk az elektromotor 14 paciját. Rebesgették ugyanennek a hibrid láncnak a feltöltött motorral rendelkező változatát, ami némi plusz krafot pumpál a gépbe.

Radikálisan változást azonban az jelentene, ha megérkezne az orrba az új fejlesztésű 1.6 literes Honda motor. A downsizing jegyében készített, jelenleg még fejlesztés alatt álló, turbós négyhengeres a 2.0 literes erőforrásokat hivatott kiváltani. Tervezik majd beépíteni a Jazz, Civic és Accord modellekbe is. Egyértelmű, hogy megtalálható benne a japánok szabadalma, a VTEC-i változó szelepvezérlés, erőben pedig könnyedén hozza a kétliteres szívók szintjét.

Valószínűleg kétféle teljesítményszinttel készülne, a családiasabb felhasználásra szánt 160 lóerős verzió mellett lesz egy kihegyezettebb 200 lovas verzió is a kis 1.6-osból. Ez nyugdíjazná a 2.0 literes VTEC-et a Civic Type R-ből. És csakis ez kerülhetne a CR-Z Type R-be, legkorábban jövő év derekán.

A cég a „japán év autóját” ezzel a motorral elsőként persze a hazai piacon vetné be, de később egyéb kulcsfontosságú területek is szóba jöhetnek. Reméljük, nem csak jobbkormányost gyártanak majd, azaz Európában az angolokon kívül máshol is kapható lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.