Hiányoznának a sebességmérők a szigetországban

Emberéletekbe kerülhet a traffipaxok leszerelése

Emberéletekbe kerülhet a sebességmérő kamerák kikapcsolása a brit rendőrség egyik vezetője szerint.

2010.08.09 19:37MTI

Mick Giannasi a kormánynak címzett levelében élesen bírálta a traffipaxok egyre nagyobb arányú leszerelését. A The Times című napilap szerint a kormány azért döntött a sebességmérő kamerák leszerelése mellett, mert azok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, működtetésükre pedig egyre kevésbé van fedezet. 

Giannasi - aki a közlekedési ügyek legmagasabb rangú képviselője a brit rendőrség soraiban - figyelmeztette a minisztereket: a halálos közúti balesetek számának növekedésére lehet számítani, ha a politikai vezetés kitart tervei mellett. 

A májusban felállt konzervatív-liberális kormánykoalíció 38 millió fonttal csökkentette az útbiztonsági költségvetést. "Ha nem történik valami, száguldozni fognak az utakon, az áldozatok száma pedig nőhet. Ez a biztonságos vezetésre és a gyerekek biztos utazására buzdító programokra is hatással lesz, a szabálysértők ügyét könnyedébben fogják kezelni" - vélekedett a rendőrségi vezető. 

Emellett - a kieső bírságok miatt - a kincstár is bevételektől esik el. A szigetországban működő mintegy hatezer traffipax "révén" évente 100 millió font (32 milliárd forint)folyt be a kincstárhoz. Giannasi egyik szintén magas rangú kollegája hangoztatta: a sofőrök szerint a gyorshajtás elfogadható. "Másoktól ugyan nem tűrik el a szabályszegést, de ők maguk gondolkodás nélkül megteszik. 

És mindaddig így is gondolják, míg meg nem hal valaki. Mondjuk a gyerekük" - fogalmazott élesen a The Daily Telegraph című lapnak Julie Spence. Nagy-Britanniában 1992-ben szerelték fel az első sebességmérő kamerákat, de törvényben csak 1999-ben szabályozták működésüket. 

A közúti halálesetek száma tavaly rekord mértékűre, 2222-re csökkent. Szakértők jogosnak tartják a rendőrségi aggodalmakat, és egyet értenek azzal, hogy a hatóságok megpróbálják jobb belátásra bírni a politikai vezetést. 

A University College of London egyik professzora szerint következményekkel jár majd, ha a kormány karácsonyig nem dolgozza ki egy új közlekedésbiztonsági tervezet alapjait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.