Sebességi rekordot döntött a Bugatti Veyron SS

Több, mint 400km/h-val száguld

Hölgyeim és uraim, új szárazföldi sebességi rekord született a szériagyártású autók között!

2010.07.05 18:41autolabor.hu

Az 1200 lóerős, augusztusban bemutatkozó Bugatti Veyron 16.4 Super Sport a Volkswagen csoport ehra-lessieni tesztpályáján a német TÜV és a Guinness Book of Records képviselői jelenlétében 431 km/órás átlagsebességet ért el.

A szabályok értelmében egy óra leforgása alatt a Veyronnak mindkét irányból tennie kellett egy rekordkísérletet. Ez idő alatt csak a pilóta, Pierre Henri Raphanel érinthette az autót. 

Első alkalommal a GPS 427,933 km/órás sebességet regisztrált, ellenkező irányból azonban már 434,211 km/órás sebességet mutatott a műszer. 

A TÜV és a Guinness emberei a két értékből átlagot vontak, így alakult ki a végleges, 431,3 km/órás új sebességi rekord. Ez az elképesztő számadat még a Bugatti mérnökeit is meglepte.

A Bugatti vásárlói már hosszú ideje nyaggatták a gyártót, hogy készítsen egy optikailag és teljesítményben is eltérő Veyron csúcsmodellt. Mivel a Bugatti sikeres típusaiból mindig is készültek Super Sport (SS) verziók, a gyár beadta a derekát és megalkotta az 1200 lovas, 1500 Nm nyomatékú SS változatot.
 
Szinte felfoghatatlan adatok ezek egy utcai sportkocsitól.
 
Az igazsághoz azért hozzá tartozik, hogy utcán egyik SS sem fog gyorsabban menni 415 km/óránál.Ez a gumik biztonságos teljesítőképességének a határa.

A futóművet is módosították, hogy a kocsi extrém nagy sebességeknél is stabilan feküdje az utat. Növelték a rugóutakat, erősebb stabilizátorokat szereltek be, a lengéscsillapítókat pedig versenyautókhoz fejlesztett darabokkal váltották fel. Mindez sokkal precízebb irányíthatóságot tett lehetővé.
 
Az intelligens összkerékhajtásnak is köszönhetően a Veyron SS-szel 1,4 G-s oldalgyorsulás érhető el. A Super Sport a teljes egészében szénszálas kompozit karosszéria miatt könnyebb és valamivel merevebb is az 1001 lóerős alapváltozatnál. 

A Bugatti eddig 260 darab Veyront és 35 darab targatetős Grand Sports modellt értékesített, ezekből 249, illetve 22 példányt már leszállítottak tulajdonosaiknak. A Super Sport modell gyártása augusztusban indul Molsheimben.
 
Az első öt darab, World Record Edition SS nyers szénszálas karosszériát kap alul narancs fényezéssel. Mondanom sem kell, hogy ezeket már mind eladták. A Bugatti Veyron 16.4 Super Sport először augusztus közepén a kaliforniai Pebble Beach Concours hétvégén áll a közönség elé, majd tiszteletét teszi a Laguna Seca versenypályán a Monterey Historic Races rendezvényen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.