Az amerikai kormány támogatja a biodízelkutatást

A jatrophának a rossz talaj is jó - Új biosztár?

Az autógyártásban érdekelt General Motors bejelentette, hogy a már működő 30 hektáros jatrophaültetvénye mellé két újabb, összesen 54 hektárnyit telepít Indiában.

2010.05.26 11:10MTI

Figyelmet keltett az is, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium jelezte: támogatja a jatrophaolajjal kapcsolatos, környezetkímélő biodízelkutatásokat. 

Az év elején pedig a Daimler közölte, hogy a Bayer vegyi konszern és a Deutsche Eintwicklungs- und Investitonsgesellschaft közreműködésével Dél-Indiában kutatási célokra 100 hektáros jatrophatelepet hoz létre. Mire fel ez a nagy érdeklődés? 

Az évmilliók során képződött fosszilis, kőolajszármazék-alapú üzemanyagok mélyben rejlő tartalékainak veszélyes apadásával párhuzamosan világszerte kísérleteznek új, belátható időn belül előállítható bioüzemanyagokkal, köztük azzal, amely a jatropha curcas növény magjának olajából nyerhető.
 
Az élelmiszeralapként nem használatos növények között a jatropha most a legújabb favorit, olyannyira, hogy termesztésének növelésére és terjesztésére nemzetközi méretekben tevékenykedő szervezetek és ügynökségek létesülnek. Indiai székhellyel jött létre a szakmai tanácsadással, termelési és technológiai fejlesztéssel, népszerűsítéssel és kutatással foglalkozó központ, a Centre for Jatropha Promotion & Biodiesel (CPJ), amely magát világszintű szaktekintélynek tartja a bioüzemanyagok terén. 

Egyebek között tájékoztatókat, tanfolyamokat szervez, lapokat ad ki és internetes elérhetőséggel is rendelkezik. A honlapján található részletes információk szerint a növények euphorbiaceae családjába tartozó jatropha szárazságtűrő, és igénytelen a táptalaj tekintetében is. 

A fagyot azonban nem viseli el, ezért főként a szubtrópusi régiókban terem. Százhetvenöt változata van: egyes fajtái fákká nőnek, de akadnak olyanok, amelyek alacsony bokrok maradnak. Több változatát díszes virágáért kedvelik, vagy éppen kerítéssövényként hasznosítják.
 
A Karib-tenger szigeteiről terjedt szét, főleg a portugál hajósoknak köszönhetően. Ma már Dél- és Közép-Amerikán kívül Ázsia, Afrika és Ausztrália szubtrópusi, meleg, de csapadékban szegény területein is termesztik. A növény és származékai enyhén mérgezőek, hashajtó tulajdonságúak. 

Nedve irritálja az emberi bőrt. A világon húsznál több néven ismerik. Indonéziában például aamanakku, francia nyelvterületen pourghere, tamilul jarak a neve. Nagyon elterjedt Indiában, ahol olajával világítanak, főznek, szerkezeteket kennek, és már régen használják biodízelként is. 

A Mumbai (Bombay) és Delhi közötti vasútvonal dízelmozdonyai közül minden ötödiket a kőolajjal kevert jatrophaolaj hajtja. A termesztésére alkalmas területeken rendszerint túlnépesedett a lakosság, így az ültetvények gondozása a munkanélküliséget is csökkenti. Biodízel alapanyagnak a lédús jatropha curcas magjai a legalkalmasabbak.
 

A derékmagasságúra növő bokor mogyoró nagyságú magjainak átlagos olajtartalma 34 százalékos. Egy hektárnyi ültetvényen 1,5-2 tonnányi mag termelhető, amelyekből 540-650 liter olaj préselhető ki.
 
A többször is termő jatropha curcasból hektáronként évente akár több ezer liter olaj is nyerhető - az egyre dráguló kőolaj árának potom harmadáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.