Két buszsofőr is ittas volt

ORFK: kilencezer ellenőrzöttből százhatvanheten ittasan vezettek

A múlt hét végi közúti akció során a rendőrök csaknem kilencezer embert ellenőriztek, közülük százhatvanheten voltak ittasak, ketten autóbuszt, hatvanan személyautót vezettek, kilencvennégyen kerékpáron ültek.

2010.05.13 19:53MTI

A főosztályvezető elmondta, hogy a május 7-9. közötti akciót a motorosok közlekedésbiztonsági helyzetének javítása érdekében szervezték. A három nap alatt 8.750 járművezetőt ellenőriztek.

Az ittas vezetésen értek között két motoros és kilenc segédmotor-kerékpáros volt. Ittas járművezetés miatt 55 jogosítványt vettek el. A következő országos közúti ellenőrzést május 28-30. között tartják. Óberling József elmondta, hogy a hét végi ellenőrzésben kétezer rendőr, nyolcvan polgárőr, három vám- és pénzügyőr, két katasztrófavédelmi ellenőr és négy közlekedési ellenőr vett részt.

Csaknem ezer gépkocsival és motorral járták az utakat, és mintegy kétszáz sebességmérő eszközt, illetve csaknem hétszáz elektronikus szondát "vetettek be".

A főosztályvezető közlése szerint sok motorosnak nincs arra a kategóriára érvényes vezetői engedélye, amelyre felül, gyakran lépik túl a sebességhatárt, sokszor nem megfelelő a műszaki engedély, ritkán, de előfordul, hogy nem viselnek bukósisakot, illetve, azt nem csatolják be.

Sokan úgy próbálnak meg kibújni a felelősségre vonás alól, hogy letakarják a jármű hatósági jelzését - tette hozzá. Az év első négy hónapjában tíz motoros és három segédmotoros vesztette életét, 2009-ben ennél több, huszonhárom motoros és négy segédmotor-kerékpáros halt meg.

Azzal kapcsolatban, hogy az ittasan közlekedők több mint fele kerékpáron ült, felhívta a figyelmet arra: ha valaki ittasan kerékpárral okoz halálos kimenetelű balesetet, azért ugyanúgy kaphat tíz év szabadságvesztést, mintha ezt autóval követte volna el.

Mint elmondta, ha a bíróság ítélkezik egy "sima" ittas járművezetési ügyben, akkor a kiszabható legalacsonyabb pénzbüntetés 75 ezer, a legmagasabb pedig 73 millió forint. A 73 millió forint úgy "jön ki", ha a bíróság a maximálisban határozza meg a büntetés egy napi tételét (ez jelenleg 200 ezer forint), és ezt "felszorozza" a maximálisan kiszabható napok számával, ami egy év, azaz 365 nap.

A hatósági engedélyt száztíz esetben vonták vissza, a legtöbb alkalommal, ötvenkét esetben érvénytelenség miatt. A rendőrök közlekedési szabálysértés miatt 371 vezetővel szemben alkalmaztak figyelmeztetést, 1.654 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, míg 713 ízben feljelentést tettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.