Nem adós

Visszafizette az állami hitelt a General Motors

Törlesztette teljes hiteltartozását a közpénzen megmentett General Motors (GM) amerikai autógyár az Egyesült Államok és Kanada kormányának.

2010.04.21 10:23MTI

A GM összesen 8,1 milliárd dollárt fizetett vissza a hitelezőknek, jóval a határidő lejárta előtt. Az amerikai kormánynak 2 milliárd dollárt már korábban átutaltak, most pedig törlesztették a fennmaradó 4,7 milliárdot, és a kanadai vezetéstől kapott 1,4 milliárd dollárt is.

"Senki sem örült annak, hogy a GM állami mentőövre szorul. Nem volt boldog a kormány, egyáltalán nem örültek az adófizetők, és a GM sem repesett az örömtől" - írta Ed Whitacre vezérigazgató a The Wall Street Journal című üzleti lap online kiadásában magyar idő szerint kedden este közölt vendégkommentárjában.

"Méltó módon úgy köszönhetjük meg a segítséget az amerikai és kanadai polgároknak, ha keményen dolgozunk nap mint nap, és kiváló minőségű, üzemanyag-takarékos kocsikat építünk
" - írta Whitacre.

A társaság kedden teljesítette a kifizetéseket, a törlesztésről pedig szerdán tesz hivatalos bejelentést a cégvezető a GM egy Kansas városi üzemében, és bemutat egy 257 millió dolláros fejlesztést is, amellyel az újgenerációs Chevrolet Malibu modell sorozatgyártását készítik elő. A társaságot egy közel 60 milliárd dolláros tőkeinjekcióval mentette meg a csődtől az amerikai és a kanadai kormányzat. A most visszafizetett, eredetileg 2015-ben lejáró hitelen felüli, nagyságrendekkel magasabb összegért cserébe Washington 61 százalékos tulajdonrészt, a kanadai központi kormány és Ontario állam 12 százalékos tulajdonrészt kapott.

Ezt az üzleti környezet további látványos javulásában bizakodó GM nyilvános részvénykibocsátással kívánja megváltani, a tervek szerint még az idén
- jelentette az AP amerikai hírügynökség szerdán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.