Kiállítás az autózás szerelmeseinek

Különleges oldtimerek a Vasúttörténeti Parkban

Számos autós és motoros legendát, különleges járművet nézhetnek meg közelről az autózás szerelmesei a negyedik alkalommal megnyíló Oldtimer Expón a fővárosi Vasúttörténeti Parkban.

2010.04.11 16:29MTI

Az április 16. és 18. közötti rendezvényen több mint ötezer négyzetméteren 230 járművet csodálhatnak meg a látogatók. Több eddig nem látott veterán járgány is bemutatkozik a kiállításon - olvasható a szervezők által az MTI-nek eljuttatott közleményben. Látható lesz például egy Aston Martin DB5-ös, amely a James Bond filmek egyik legismertebb szolgálati autója - először a Goldfinger című epizódban mutatkozott be.

Testközelből ismerkedhetnek meg az érdeklődők egy Opel Kapitän Cabriolet-val, amelyből a világon összesen két darab létezik. Az 1940-ből származó jármű ma húsz millió forintot ér. Felbukkan a kiállításon egy a 70-80-as évekből származó, kézi munkával gyártott Panther De Ville. Ilyen autóval járt többek között Elton John, Johnny Holliday, Kenny Rogers és a szaudi herceg is.

A bemutatkozó példány Christian Anders német énekes megrendelésére készült. 2006-ban szerencsésen megúszott egy tűzvészt, amelynek során ötven másik oldtimer veszett oda. Az expó érdekességei közé tartozik ezeken kívül egy 1933-ban készült Rolls Royce 20/25 Hooper Limousine, egy különleges Ferrari 250 GT és egy Wanderer W25K is, amelyet egykor ifjabb Horthy Miklós is sűrűn vezetett. A IV. Oldimer Expón nem csak az autók kapnak szerepet: buszok, motorok, kerékpárok és teherautók is megtekinthetők a fedett csarnokban illetve szabadtéren.

A kiállításon "ünnepli" születésnapját a 75 éves Jaguár, a 40 éves Opel Mantra és a 30 éves Audi Quattro. Idén százéves a magyar repülés is: 1910-ben szállt fel elsőként egy magyar mérnök által tervezett, Szitakötő nevű gép Magyarországról. Ennek alkalmából repülőgépeket - egy Kvasz 1-est és egy Rubik Ernő által tervezett Cimborát, az első magyar kétüléses kiképző repülőgépet - is megnézhetnek közelről a látogatók. Az expó szombati napján rendezik a hagyományos Oldtimer Sokadalmat, amikor a veterán autók, motorok és kerékpárok szerelmesei szerveznek felvonulást és különböző programokat a főváros területén. A tervezett útvonalról és a találkahelyekről a www.sokadalom.hu oldalon tájékozódhatnak a csatlakozni vágyók. A szervezők gondoltak a gyermekekre is.

A kicsik találkozhatnak gólyalábasokkal és a kiállítás alatt minden nap este 6-ig kipróbálhatják a Vasúttörténeti Park számos szolgáltatását. Azok az iskolai csoportok pedig, amelyek a nyitás napján, azaz pénteken délután egy órától érkeznek, kedvezményes belépőjegyet válthatnak. A szervezők az eddigi tapasztalatok alapján több ezer látogatót várnak. A kiállítás időtartamáról és programjairól a www.oldtimerexpo.hu honlapon kaphatnak információt az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.