Összenőttek

A Daimler és a Nissan-Renault stratégiai együttműködése

A Renault SA, Nissan Motor Co. és a Daimler AG autógyártó részvénycserével megpecsételt széleskörű együttműködést jelentettek be a méretgazdaságossági előnyök növelése, a költségek megosztása és új kompakt modellek, valamint üzemanyag-takarékos motorok közös fejlesztése céljából.

2010.04.07 12:21MTI

A Daimler 3,1 százalékos részesedésre tesz szert a Renault és a Nissan cégekben, amelyek viszont egyenként 1,55 százalékos Daimler paketthez jutnak.

A kisautók gyártásában gyenge Daimler A Renault kompakt autók gyártásában szerzett tapasztalataiból profitálhat, a Renault és a Nissan pedig a Daimler motorgyártás terén szerzett tapasztalatait hasznosíthatja az együttműködés keretében.

A három autógyár az elektromos autók, valamint személygépkocsik mellett könnyű haszongépjárművek gyártásában szerzett tapasztalatait is megosztja egymással, emellett közösen fejleszt és alkalmaz majd dízel- és benzin üzemű motorokat.

A megállapodás a következő generációs Smart és Twingo modellek fejlesztésében ölt majd konkrét formát, beleértve azok elektromos változatait, valamint a Smart és Twingo modellcsalád bővítését is, illetve az új modellek Mercedes karakterisztikákkal ellátott prémium kategóriájú változatait. Az új modellek piaci bemutatása 2013-ban várható. A Smart fortwo (kétüléses) modelleket a franciaországi Hambachban, a négyüléses kompaktokat pedig a szlovéniai Novo Mesto-ban lévő Renault üzemben gyártják majd. A Mercedes-Benz Vito kis haszongépjárművek alapján kifejlesztett új városi furgon modellt a franciaországi Maubeuge-ben lévő Renault üzem készíti majd.

A Daimler benzin és dízel motorjai átkerülhetnek a Nissan luxus szériájába, az Infinitbe, illetve a Renault-Nissan három- és négyhengeres dízel motorjait és hajtásláncát a Mercedes-Benz Vito haszongépjármű család új modelljeiben hasznosítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.