Nem tudnak lépni - begurultak

Falvakon keresztük bújnak ki az útdíj-fizetés alól a kamionosok Szlovákiában

Megnőtt a falvakon keresztül haladó kamionforgalom Szlovákiában, a fuvarozók ugyanis az alsóbbrendű utak használatával kerülik el az országos főutakra vonatkozó útdíj megfizetését - írja az Új Szó című pozsonyi napilap keddi számában.

2010.03.30 10:25MTI

Szlovákiában január 1-től vezették be az elektronikus útdíj-fizetést, amelyet az elsőrendű utakon január közepén felfüggesztettek, mert a rendszernek számos hibája volt, amelyek nyílt tiltakozásokhoz vezettek. Március 1-jétől azonban újra érvényes a fő közlekedési útvonalakra az útdíj-fizetési kötelezettség a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsikra.

A lap által bemutatatott csallóközi, főleg magyarok által lakott Nyárasdon (Topol'níky) másodrendű út vezet keresztül. A faluban már korábban is jelentős volt a teherforgalom, amely nagy zajjal, légszennyezéssel és sok balesettel jár. A falu polgármestere szerint ezért a másodrendű utakat is fizetőssé kellene tenni. A közeli Vásárúton (Trhová Hradská) szintén tapasztalható a teherforgalom növekedése. Sok gondot okoznak az utak szélén parkoló tehergépjárművek is. A balesetek elkerülése érdekében az önkormányzat a közeljövőben parkolót létesít számukra. A polgármester szerint az útdíj bevezetése óta ötszörösére nőtt a kamionforgalom a faluban, az út minősége gyorsan romlik a nehéz járművek miatt.

A Dunaszerdahelyi járási rendőrkapitánysága a lappal azt közölte, hogy számos bejelentést kapnak a megnövekedett kamionforgalom miatt. Mivel nehéz megállapítani, hogy az adott útszakasz teherfuvarozásra történő kihasználása mennyire indokolt, nem tudnak lépni az ügyben. Ha egy-egy községből kitiltják is a kamionokat, alternatív útvonalat kell kijelölni számukra, de ezzel más községeket terhelnek le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.