Új külső, kényelem, és dinamizmus

Hamarosan jön az Alfa Romeo Giulietta

A Genfi Autószalon Alfa standjának sztárja egyértelműen az új, ferdehátú Giulietta volt, amellyel a márka az egyik legfontosabb európai kategóriába tér vissza.

2010.03.12 13:35autoblog.hu

Neve egyértelmű utalás a mitikus Giuliettára, mely az ötvenes években egész generációnyi autórajongó szívébe lopta be magát, és elsőként tette széles körben elérhetővé az Alfa Romeo technikai vívmányait. Reméljük, az új Giulietta olyan vezetési élményt nyújt majd, melyet a külseje ígér. Forgalmazása a főbb piacokon májustól indul.

Az új kompakt Alfa Romeo tervezésénél azokat a vásárlókat vették célba, akik egyedi megjelenésű, kiemelkedően kényelmes, ugyanakkor rendkívül dinamikus autóra vágynak. A Giulietta szerkezetét úgy alakították ki, hogy egyszerre legyen dinamikus és kényelmes.

Az Alfa Giulietta első ránézésre olasz tervezésű autó, erős érzelmeket vált ki a szemlélőből. Pillanatok alatt bele lehet szeretni. Az Alfákra jellemző háromszög alakú pajzs a Giulietta lényegi eleme, ám ezúttal lejjebb, az első lökhárító és a légbeömlők között helyezkedik el. A pajzsból két karaketervonal indul és fut végig a motorháztetőn - szintén hatásos látványelem. Az első fényszórók LED-es technológiával, állandó nappali világítással készülnek.

A Giulietta oldalnézetből is sportos, ami leginkább a hátsó ajtó rejtett kilincseinek, valamint a kupészerű oldalablakoknak köszönhető. Az autó oldalán végigfutó bordák kicsit megnyújtják a látványt. Akárcsak elöl, a hátsó lámpák is diódásak, formájuk egyedi és karakteres. Az autó teljes hossza 4,35, magassága 1,46, szélessége 1,80, tengelytávja pedig 2,63 méter.

A piaci bevezetés kezdetén négy különböző Euro 5-ös, a fogyasztás és károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében Start&Stop rendszerrel felszerelt turbómotorral indul a forgalmazás. Két benzinessel (120 LE 1.4TB és 170 LE 1.4TB MultiAir) és két dízellel (105 LE 1.6 JTDM és 170 LE 2.0 JTDM, mindkettő második generációs MultiJet motor).

A kínálatot a Quadrifoglio Verde belsőkhöz kínált, 235 lóerős 1750 TBi motor teszi teljessé. A 235 lóerős 1750 TBi motor a kategória csúcsát képviseli. Olyan fejlett technikai megoldásokat vonultat fel, mint a közvetlen befecskendezés, két folyamatosan változó vezérműtengely, turbófeltöltő, valamint egy forradalmi vezérlőrendszer, mely eltünteti a turbólyukat.

A teljesítmény így azonos vagy még magasabb is, mint sok háromliteres motor esetében, miközben a fogyasztás a kompakt négyhengeresekre jellemző szinten marad. Ki kell emelni, hogy a 134 LE/literes fajlagos teljesítmény a legmagasabb érték, amit ebben a kategóriában négyhengeres motor lead, ugyanakkor ebből a szempontból ez az eddigi legerősebb Alfa Romeo motor.

A 194 Nm/literes fajlagos nyomaték is a kategória legerősebb benzinesei közé emeli a motort, míg az 1900 1/perces fordulaton leadott 340 Nm-es csúcsnyomaték ugyancsak kategóriaelső érték.

Az összes motorhoz hatfokozatú kézi váltó kapcsolódik, de a MultiAir és a 170 lóerős 2.0 JTDM motorok duplakuplungos automataváltóval is megrendelhetők. Az Alfa Giuliettába is bekerült az Alfa DNA rendszer, amely a komfortostól a sportosig variálja az autó viselkedését.

A mindegyik modellben széria Alfa DNA irányítja a menetstabilizáló VDC-t, a kettős fogazású aktív kormányművet, a Q2 elektronikus differenciálzárat, a motor gázreakcióit és nyomatékleadását, valamint a fékrendszert is.

A vásárlók Progression és Distinctive kivitelek közül választhatnak, de két kiegészítő csomaggal (Sport Pack és Premium Pack) is elérhető. Előbbi 17 vagy 18 colos könnyűfém felnit, oldalszoknyát, sportpedálokat, bőr és mikroszálas borítású kagylóüléseket, alubetéteket és fényesre polírozott keretű első fényszórókat tartalmaz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.