Figyeljünk egymásra!

Téli közlekedés: Fokozott figyelemre van szükség!

Télen a gépjármű világítását is többet használjuk. Lényeges, hogy a fényszóró jól legyen beállítva, és fényereje is megfelelő legyen. A lámpák segítségével jól kell látnunk, azokat rendeltetésszerűen kell használnunk, másokat ne vakítsunk el, ne zavarjunk.

2010.01.22 13:24ma.hu

A ködlámpákat csak akkor kapcsoljuk be, ha köd van! Műszaki állomáson, szervizben ellenőriztessük és állíttassuk be a fényszórót. A sebesség növelésével a nappali órákban a látótér beszűkül. Így a veszélyt mind nehezebb észlelni és kivédeni. A "látni, látszani és alkalmazkodni" elv gyakorlati alkalmazása jelentősen javíthatja a közlekedés biztonságát.

Éjszaka kellő közvilágítás mellett is mindössze 400-500 méterre lehet ellátni. Lakott területen kívül, országúti fényszóró használatával 300, tompított fény mellett csupán 40-80 méterről vehető észre az akadály. A lámpabúrákat rendszeresen tisztítsuk meg! Ronthatja még az éjszakai látást: a fényszóró rossz beállítása, a színezett fényszóró üveg, a bukósisak füstszínű szemvédője. Az életkor előrehaladtával például csökken a szürkületi látásélesség.

A szélvédőn való átláthatóságot biztosítja a megfelelően működő párátlanító rendszer, a jól működő hátsó ablakfűtés és a jó minőségű ablaktörlő lapátok és gumik. Télire az ablakmosó tartályt fagyálló ablakmosó folyadékkal töltsük fel. Tartsuk készenlétben a jégoldót, a jégkaparót, kesztyűt és lapátot. Télen gyakran találkozhatunk a szélvédő és az ablakok bepárásodásával. Ezt ablaknyitással, megfelelő fűtéssel és száraz törlőruhák használatával együtt szüntethetjük meg. A felkelő és a lenyugvó nap olyan alacsony szögben süt a szemünkbe, hogy alig lehet látni. Figyeljünk erre is !

Kedvezőtlen időjárási viszonyok között mind az irányjelzővel, mind pedig a féklámpával hamarabb kezdjük meg és hosszabb időn át jelezzük szándékunkat, de az ne legyen megtévesztő ! Így a többi közlekedő időben kap információt szándékunkról, és mi is nagyobb biztonsággal vezethetünk. Sűrű ködben célszerű konvojban haladni, természetesen kellő követési távolság tartásával. Ilyenkor az élen haladó vezető megterhelése a legnagyobb, ezért ő fárad el legelőbb.

Az udvariasságon kívül a biztonság is megköveteli, hogy az élen haladók váltsák egymást. A pára, a köd, a derengő napsütés erősen rontja a távolságbecslő képességet: a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk. Ez a tévedés különösen előzésnél életveszélyes lehet. A kivilágítatlan, prizma nélküli kerékpár tompított fényszórónál legfeljebb 37 méterről, távolsági fényszórónál is csak 75 méterről válik láthatóvá. A jól kivilágított és prizmával is ellátott kerékpár már 500 méter távolságból is jól látható.

Sötét színű ruhát viselő gyalogos nappal kb. 1000, éjszaka távolsági fényszórónál már csak 110 méterről észlelhető. A ruházaton lévő fényvisszaverő anyagok és a fényvisszavető mellények az éjszakai láthatóságot a többszörösére növelik. Lakott területen kívül mindig a forgalommal szemben haladjanak a gyalogosok !!! Esős, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, vagy folyik a víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak tehát számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet.

Az autónak talán nincs olyan része, amelyet ilyenkor nem kell átvizsgálni, leellenőrizni. A hűtőfolyadék szintjét és fagyáspontját is ellenőrizni kell, melyet minimum -20 C fokra állítsunk be. Ennek cseréje kétévenként ajánlott.

A gyári hűtőfolyadék másért is fontos: a hűtőrendszer korrózióvédelme, a vízpumpa forgó és tömítő alkatrészeinek kenése. Azon akkumulátoroknál, ahol a folyadékszint ellenőrizhető és hiányzik a folyadék, desztillált vízzel pótoljuk azt. A tisztán tartott pólusok, és a jól rögzített tiszta, fémes érintkezésű saruk biztosítják, hogy az akkumulátor megfelelő kapacitással forgassa meg a jó állapotú önindítót. Idősebb akkumulátorokat érdemes szakműhelyben megnézetni.

A téli hidegindítást elsősorban a megfelelő állapotú gyertyák biztosítják. Az ólommentes üzemanyag használatával megnőtt a gyújtógyertyák élettartama is. Befolyásolja a biztos indítást az elektronikához csatlakozó vezetékek jó érintkezése és tisztasága is. A régebbi típusoknál a megszakító, a gyújtásbeállítás ellenőrzése is feladat lehet. Ellenőrizni kell a levegőszűrő tisztaságát, a meleglevegős fűtés útját.

Dízel motoroknál fontos a jó kompresszió, a megfelelő tisztaságú üzemanyag és a kifogástalanul működő porlasztócsúcs. Az üzemanyagszűrő cseréje is ajánlott a megfelelő üzemanyag ellátás érdekében. A vizes benzin "elhajtható" 1-2 dl (festékboltban kapható) denaturált szesz benzinhez történő hozzáadásával. A kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton már az első lefagyás, az első hó megjelenésekor. Vezetéstechnikai pályákon azonban biztonságosabb körülmények között tudnak gyakorolni, szakképzett oktatók segítségével.

Téli közlekedésnél minden esetben számítanunk kell arra, hogy közlekedő társainkat beleértve a gyalogosokat, kerékpárosokat is, ugyanúgy meglepi a megváltozott útfelület, mint bárki mást. A hirtelen mozdulatok, meglepő forgalmi helyzetek gyakorta okoznak balesetet ebben az időszakban. Ha odafigyelünk másokra is, talán sok veszélyes helyzet elkerülhető. A téli útviszonyok jóval óvatosabb vezetési stílust kívánnak! Kicsit lassabban, kicsit nagyobb követési távolságot tartva, a biztonsági övet becsatolva közlekedjünk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.