Benzin-elektromos hibrid hajtásláncot rejt magában

Detroitban debütált a Honda CR-Z

A Honda CRX szellemi örökösének tekinthető CR-Z szériaváltozata a napokban ünnepelte világpremierjét Detroitban.

2010.01.14 13:56autoblog.hu

Kupé karosszériája egy benzin-elektromos hibrid hajtásláncot rejt, s érdekessége, hogy a hibridek közül elsőként hatfokozatú kézi váltót építettek bele. A CR-Z 1,5 literes benzinmotorját egy 14 lóerős elektromotor segíti, együttes teljesítményük 124 lóerő. A 2+2 üléses hibrid kupé európai verziója a márciusi, 80. Genfi Autószalonon mutatkozik be.

A többi hibrid Honda modellben is megtalálható benzin-elektromos IMA rendszert a CR-Z-ben az élénkebb menetteljesítmények érdekében egy hatsebességes kézi váltóval kombinálták, ami egyedülálló. A másfél literes benzinmotor és a váltó közé ékelődik be a 14 lóerős elektromotor, amely jelentős, 78 Nm nyomatékkal támogatja a négyhengeres erőforrást.

A belső égésű és a villanymotor együttes teljesítménye 124 lóerő és 174 Nm, ami egyenértékű az 1,8 literes motorral szerelt Civicével. A CR-Z széndioxid-kibocsátása azonban mindössze 117 g/km.

A villanymotor jóvoltából már 1500-as fordulatszámon nagy nyomaték jelenik meg és fenn is marad sokáig, szívómotortól szokatlanul. A sofőr háromféle vezetési módozat közül választhat, amelyek befolyásolják a gázreakciót, a kormány érzékenységét, a klímavezérlést és a villanymotor működését is. Választható az „öko" mód, a sportos mód, továbbá a kettő elegye is.

A 4,1 méter hosszú CR-Z 2+2 konfigurációjú, azaz hátulra rövid távra két alacsonyabb felnőtt, vagy hosszú útra két gyermek is beülhet. A hátsó székek egy mozdulattal ledönthetők, hogy növeljék a poggyászteret. A vezetőközpontú, 3D-s képernyőkkel telerakott műszerfalat a 2007-es CR-Z Conceptéből fejlesztették tovább. Az összes fontos kezelőszervet a vezető keze ügyében helyezték el, hogy annak ne kelljen a szemét levennie az útról.

A vezetési élmény fokozása érdekében egyedi futóművet terveztek a CR-Z-nek, a MacPherson rugóstagokat például kovácsolt alumíniumból készítették. Mindezek ellenére a CRX utódjából nem lesz élménykupé, s biztosan sokan fanyalognak majd emiatt. Való igaz, egy kis lökettérfogatú turbómotorral fel lehet volna idézni az ős-CRX vadóc természetét. Persze változnak az idők, manapság a hibrid és az elektromos hajtáslánc a menő. Figyelni kell a gépjármű-flotta széndioxid-kibocsátására is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.