Ne várjunk addig, míg megbüntetnek

Tényleg tudja Ön, hogy meddig érvényes a jogosítványa?

Hogyan lehet, hogy a jogosítvány nem érvényes, ha a dátum szerint az? Sokak fejében futhat át ez a gondolat egy közúti ellenőrzés során, amikor a rendőr közli, hogy a jogosítvány - bár érvényesnek hittük - mégsem az.

2010.01.12 16:18ma.hu

Az utóbbi időben számtalan esetben előfordult, hogy a LeasePlan által üzemeltetett gépkocsik új típusú jogosítvánnyal rendelkező vezetőinek elkerülte a figyelmét, hogy akár több hónapja lejárt vezetői engedélyük érvényessége, vagyis ezzel a ténnyel sajnos csak a rendőri intézkedések közben szembesültek.

Sokan kétkedve fogadják ezt az információt, hiszen a vezetői engedélyünk - ami egyben személyi igazolványnak is tekinthető - előlapján található érvényességi dátum szerint még használhatják a jogosítványt. Ez a dátum azonban csak azt jelöli, hogy a kártya típusú jogosítvány meddig használható személyi igazolványként. Ami a jogosítvány érvényességét valóban jelöli az a kategóriáinak (A, B, C, stb.) orvosi érvényessége, ami a hátoldalon található, a 11. számú oszlopban (év/hó/nap).

Ha a rendőr a gépjármű dokumentumok ellenőrzése közben lejárt jogosítványt talál, akkor legjobb esetben helyszíni figyelmeztetéssel úszhatjuk meg, azonban lehetséges helyszíni bírság is (3.000-20.000 Ft) vagy akár feljelentéssel is végződhet a rendőri intézkedés. A kellemetlenségek sora azonban nem áll itt meg, hiszen érdemes szem előtt tartani, hogy káresemény kapcsán a biztosító akár el is utasíthatja a kár kifizetését az érvényes vezetői engedély hiányában!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.