Mulasztás esetén egy év felfüggesztés

Ezentúl jelenteni kell a tachográf-csalásokat

Ha egy tachográf (menetíró készülék) műhely befolyásolást észlel a készüléken, akkor ezt a tényt be kell jelentenie a közlekedési hatóságnak, és ha ezt elmulasztja, akkor egy évre felfüggeszthető a tevékenysége - a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter erről szóló rendelete a Magyar Közlönyben jelent meg.

2009.12.10 12:46MTI

Tachográfot csak arra jogosított műhely helyezhet üzembe, illetve javíthat. A műhelynek minden vizsgálatról jelentést kell készítenie, amit köteles 2 évig megőrizni. Ha a műhely a menetírót befolyásoló eszközt tár fel, akkor azt el kell távolítania a járműből, továbbá bejelentést kell tennie a közlekedési hatósághoz. Amennyiben a műhely ezt elmulasztja, a tevékenysége egy évre felfüggeszthető.

Az analóg tachográfoknál a befolyásoló eszköz eltávolítása után újra kell kalibrálni a készüléket. A digitális menetírók esetén viszont előbb valamennyi adatot le kell tölteni, elemezni kell azokat, és meg kell győződni a digitális aláírás érintetlenségéről. Ezután kell eltávolítani a befolyásoló eszközt, majd pedig újrakalibrálni a készüléket - írja elő a rendelet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.