30 százalékkal kevesebb lehet a baleset

Az intelligens közlekedési rendszerrel kevesebb lesz a baleset

Az informatikai alapú intelligens közlekedési rendszerek bevezetésével 30 százalékkal csökkenthető a balesetek száma, miközben a torlódások megelőzésével jelentős összeg megtakarítható.

2009.11.03 12:33MTI

Rátkai Péter, a Getronics Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a technológia ma már lehetővé teszi, hogy a közlekedőket rákényszerítsék a szabályok betartására, s ezzel jelentősen csökkentsék például a belesetek számát és súlyosságát, s az ezzel kapcsolatos kiadásokat. A forgalomszabályozás segít abban is, hogy összehangolják a személy- és teherforgalmat, s a hatékonyság javításával növeljék az állampolgári elégedettséget is.

A vállalat egy évtizede foglalkozik közlekedésinformatikai megoldások tervezésével és kivitelezésével. Azóta több mint 20 jelentős, országos lefedettségű közlekedési informatikai rendszert épített ki, így például 2001-ben az elektronikus útdíj-ellenőrzési rendszert. Ezen kívül több mint 400 kilométer autópálya-szakaszon kiépítette az üzemi hírközlő rendszert, az M0-ás autóút torlódásjelző rendszerét, illetve kiépítette a változtatható jelzésképű tábla rendszert a magyar gyorsforgalmi utakon.

Az intelligens közlekedési rendszer (Intelligent Transportation System - ITS) a távközlési elektronikai és információtechnológiai eszközök, folyamatok integrációja a közlekedésmérnöki feladatokkal. Az ITS rendszerek egyik alapvető célja a forgalomszabályozás amivel megelőzi a torlódásokat vagy a baleseteket. Rátkai Péter úgy vélte, az intelligens rendszerek bevezetéséhez, például sebességmérő és forgalomszámláló kamerák kihelyezéséhez alapvetően politikai döntés kell, mivel a jogkövető magatartás mellett kiálló csendes többség kevésbé hallatja az ilyen ügyekben a hangját.

A holland KPN-nek két vállalata működik a magyar piacon, a belföldi cégeknek infokommunikációs szolgáltatásokat nyújtó Getronics Magyarország Kft. és az EMEA Távolsági Szolgáltató Zrt., amely 12 nyelven nyújt a nap 24 órájában infokommunikációs üzemeltetési támogatást a világon és Európában. A két vállalat magyarországi bevétele tavaly 14 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 13,5 milliárd forint. Az idén a bevétel várhatóan szintén 14 milliárd forint lesz.

A két cég összesen 450 embert foglalkoztat Magyarországon. Az éves szinten 14,6 milliárd euró árbevételű holland távközlési vállalat 34 ezer embert foglalkoztat világszerte, s alapvetően mobil és vezetékes, valamint Getronics nevű leányvállalatán keresztül informatikai szolgáltatásokat nyújt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.