Azok a fránya hibridek

Többet ártanak a hibrid kocsik, mint amennyit használnak?

Egy francia kutatócsoport szerint a hibrid meghajtású kocsikhoz kapcsolódó kutatások többet ártanak a környzetbarát autóknak, mint olyanoknak, mint amennyi hasznot egyébként hajtanak. A benzinről ezek sem mondanak le, viszont rengeteg pénzt és energiát vonnak el más megoldásoktól.

2008.02.14 15:34ma.hu

Ha valamiből trend lesz, az mindig gyanús. Így van ez a hibrid meghajtással is: újabban minden magára adó cég előáll egy saját hibrid járművel, mert a környezetvédelem mostanság felettébb divatos.

Egy francia kutatócsoport szerint viszont ez a hibridmánia felettébb sokat árt a zöld gondolatoknak. Az ezekre a kutatásokra fordított összegek ugyanis értelemszerűen más projektektől vonnak el forrásokat - így kevesebbet hallani a hidrogéncellás és teljesen elektromos megoldásokról. Amik - szemben a hibridekkel - mégiscsak kizárnák a környezetszennyező üzemanyagok használatát. Amiből a hibridek olykor többet is fogyasztanak, mint egy körültekintően megalkotott benzin- vagy dízelmotor.

A kutatók szerint ráadásul mindez nem is történik véletlenül. Az autógyárak ugyanis tudatosan félretájékoztatják a vevőiket - vélik. Ennek köszönhetően a vásárlók is ezeket a megoldásokat keresik, a valóban zöld meghajtások helyett. Így a kisebb gyárak is arra kényszerülnek, hogy ezekkel foglalkozzanak, és más irányokba csak kisebb energiával tekintsenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.