Gurul vagy nem?

Osztrák lap: hétfőn egyeztetnek az Opel-telephelyek országai

Hétfőn egyeztetnek egymással az Opel-telephelyek országai arról a német javaslatról, amely az autógyártó vállalat szanálásával kapcsolatos állami tehervállalás megosztására vonatkozik - írta szombati számában egy osztrák napilap.

2009.09.12 12:12MTI

A Der Standard források megnevezése nélkül azt írta: az érintett országok alacsony szintű találkozót tartanak Brüsszelben a jövő hét első napján. Az Opel amerikai anyavállalata, a General Motors több hónapos tárgyalások után, csütörtökön jelentette be, hogy hajlandó a kanadai-osztrák Magna autóalkatrész-beszállítónak és orosz partereinek eladni a patinás német autómárkát.

A német kormány és a négy németországi Opel-üzemet működtető tartományok 4,5 milliárd euró támogatást ígértek az Opel szanálásához. Karl-Theodor zu Guttenberg német gazdasági miniszter azonban csütörtökön, a GM-Magna megállapodás bejelentése után néhány órával az osztrák televíziónak azt mondta: anyagi támogatást várnak "mindenkitől, aki egy hosszú távú tervben is részt akar venni". Mint mondta, konkrét összeget az átvételi tárgyalások végleges lezárásáig nem tud megnevezni. Németországon kívül Nagy-Britanniában, Belgiumban, Ausztriában, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban és Magyarországon működik Opel-üzem. Ausztriában a kormány első nyilatkozatai szerint a Magna az asperni, Opel-motorokat is gyártó General Motors-üzem számára állami kezességvállalást igényelhet 300 millió euró erejéig, egy esetleges tőkeinjekcióról azonban rendkívül tartózkodóan nyilatkoztak Bécsben.

A General Motors összesen 1850 munkavállalót foglalkoztat Ausztriában, a Bécs melletti Aspernben. Az alpesi országban nem látják veszélyben az asperni üzemet, sőt bővítését sem látják kizártnak, így a dolgozók és az ipar megkönnyebbüléssel fogadták a megállapodást. Egy korábbi lapértesülés szerint az új tulajdonos két németországi gyárból Aspernbe és a szentgotthárdi motorgyárba telepítené a motorgyártást. Elsősorban Belgiumban okozott csalódást a General Motors döntése, mivel így nagyon valószínűvé vált, hogy az Opel bezárja antwerpeni üzemét, miközben valamennyi németországit megtartja. A belga kormányzat azt szeretné, ha az EU vizsgálatot indítana a GM és a Magna közti megállapodás ügyében.

Az Európai Bizottság jelezte, hogy továbbra is figyeli az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok betartását az Opel esetében, és állandó kapcsolatban áll valamennyi résztvevővel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.