Bemutatkozott az új Jaguar XJ

510 lóerő és csaknem üvegtető - íme a Jaguar új limuzinja

Az áramvonalas (cd 0,29) négyajtós modell csaknem teljes mértékben üvegezett kupétetejével hoz újat, de a márkától idegen hátsó kialakítása is meglepi az embert. A márka új formanyelvét tükröző nagymacska normál és hosszú tengelytávú változatban, négyféle erőforrással rendelhető.

2009.07.13 17:00autoblog.hu

Az új Jaguar XJ amellett, hogy hordozza a jellegzetes márkajegyeket, meg fogja osztani a vásárlóközönséget. A C-oszloptól hátrafelé rendkívüli módon elnyújtott karosszéria, a franciás beütésű hátsó lámpatestek és a fura fenék biztosan eltérítenek néhány embert az üzlettől. Mintha csak a far egy másik autóhoz tartozna. Na majd talán élőben megpillantva megváltozik a véleményem.


A normál tengelytávú XJ 5091 mm hosszú, a hosszú tengelytávú változat azonban 125 mm-rel hosszabb nála. A 125 mm-es plusz teljes egészében a hátsó lábteret érinti. A csomagtér mindkét változatban 470 literes. A kabin ötvözi a high-tech berendezést a főúri luxussal, minden négyzetcentimétert nemes anyagok, mint fa és bőr borítanak. A króm és a zongoralakk jelenléte is meghatározó. Mindegyik változatban nyolchüvelykes osztható érintőképernyő található DVD-vel és navigációval; extraként például merevlemezes navigáció és 1200 wattos Bowers & Wilkins prémium audiorendszer is rendelhető. Az XJ-t háromféle felszereltséggel kínálja a Jaguar - Luxury, Premium Luxury és Portfolio -, a csúcsot pedig a Supersport jelenti, amely kizárólag a feltöltött V8-as benzinmotorral jár együtt.


Különlegesen könnyű, űrtechnológiával készült alumínium karosszériája révén a Jaguar XJ 150 kilogrammal könnyebb vetélytársainál, az alapváltozat súlya alig haladja meg a másfél tonnát. Négyféle erőforrással rendelhető, az élen az 510 lóerős 5 literes V8-as erőforrás áll, amely 4,9 másodperc alatt gyorsítja fel százra a kocsit. Ugyancsak elérhető az 5 literes feltöltött motor 470 lovas változata, valamint az aggregát 385 lóerős szívó verziója is. Az XJ-hez természetesen dízelmotor is választható, s nem is akármilyen: a 3 literes V6-os biturbó egység 275 lóerőt ad le és 6,4 másodperc alatt gyorsítja 100 km/órára a négyajtóst.


Az új Jaguar XJ már rendelhető, a normál tengelytávú dízel Luxury kivitel alapára 52 500 font. A hosszú tengelytávú csúcsváltozat ára azonban eléri a 88 ezer angol fontot is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.