Nyári időszámítású matricák

Péntektől emelkedik az autópálya-matricák ára

A nyári turisztikai időszak kezdetével, május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára 1170 forintról 1530 forintra emelkedik.

2009.04.30 09:45ÁAK Zrt.

A magasabb árak 2009. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni az e-matricákért. Más országok és külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan a D1-es kategóriában vásárolható négynapos e-matricákat szezononként Magyarországon is eltérő áron lehet megvásárolni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a hazánkba látogató külföldieknek, részben pedig a belföldi turizmus élénkülésének köszönhető.

A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint.

A díjszabás szezonális változásait a 36/2007. (III. 26.) számú GKM-rendelet 6. paragrafusa írja elő. Az áremelés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre éppúgy vonatkozik (internet, SMS, telefonhívás, mobiltelefon + bankkártya), mint ahogy a motoros e-matricákat is érinti. A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-jétől fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e-matricát, amely május 1-jétől 585 forint helyett 765 forintba kerül. A motoros úthasználati jogosultságot a megszokott módon, tehát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, viszonteladói hálózatán, illetve az ismert virtuális értékesítési csatornákon (internet, SMS, telefonhívás, bankkártyás fizetés) keresztül lehet megváltani. Az utazók a legnagyobb számban a nyári hónapokban, különösen júliusban és augusztusban vásárolják a négynapos e-matricákat, ahogy ezt az alábbi táblázat is mutatja. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését 2006. január 1. óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) megbízása alapján végzi.

A matrica- és pótdíjbevételek a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik, így azokat a közúthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítják. Az úthasználati jogosultság ellenőrzéséért 2009. január 1-jétől – a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 33/B. paragrafusának (8) bekezdése alapján – a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) felelős.

Az ÁAK Zrt. az NKH megbízása alapján továbbra is működteti a mobilkamerás és a fixkamerás rendszert, míg a mobilcsoportos és tereléses ellenőrzéseket már az NKH végzi. Ezen változásokkal együtt és a korábbi gyakorlatnak megfelelően az autósok idén nyáron is a teljes magyarországi autópálya-hálózaton és a díjas főútvonalakon (itt csak a D2, D3, D4 díjkategóriákba tartozó járművek) számíthatnak ellenőrzésre.

A társaság felhívja a figyelmet a vonatkozó jogszabályi előírásra, amely szerint a díjköteles autópálya szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy az e-matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az SMS-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért a hitelesítés előtt fontos ezeket alaposan ellenőrizni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.