Közlekedés

70 felett ugrott a jogsi? Az Európai Unió az idős sofőröket vette célkeresztbe!

Aki meg akarja tartani a jogosítványát, annak meg kellene ismételnie bizonyos teszteket.

2023.03.21 20:23ma.hu

Egy készülő uniós javaslat véget vetne annak a gyakorlatnak, hogy aki egyszer sikeresen jogosítványt szerzett, annak élete végéig legfeljebb csak hosszabbítania kell az érvényességet. A tervezett módosítás lényege, hogy aki hetven év felett is meg akarja tartani a jogosítványát, annak meg kellene ismételnie bizonyos teszteket.

Vagyis az EU által meghatározott korhatár felett mindenkinek igazolnia kellene, hogy továbbra is alkalmas járművezetésre, nem lenne elég az orvosi alkalmassági igazolás. A cél a közlekedésbiztonság növelése, az EU ugyanis azt szeretné elérni, hogy 2050-re egy halálos baleset se történjen a közutakon.

A tervek szerint már 2030-ra a felére csökkentenék a halálos balesetek számát, ami nem lesz egyszerű, mert 2022-ben 20 600-an vesztették életüket az európai utakon. Egyelőre nem tisztázott, pontosan milyen teszteket kellene teljesíteniük az idős sofőröknek, de vélhetően minden ország saját maga hozhatna majd döntést ezzel kapcsolatban - írta a vezess.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.