A tálibok agyon dicsérik

Itt van Afganisztán első szuperautója - videó

A Kabulban tervezett Mada-9 egy szerény Toyota Corolla motorból meríti az erőt.

2023.01.13 05:50ma.hu

Abdul Baqi Haqqani tálib oktatási miniszter üdvözölte Afganisztán első saját fejlesztésű "szuperautóját" annak bizonyítékaként, hogy a militáns csoport a "vallási és modern tudományokat" fogja népszerűsíteni. Egy kabuli mérnöki cég agyszüleménye, a Mada-9 egy átlagos motort rejt egzotikus ívei alatt.

A kabuli Afganisztáni Műszaki Szakképzési Intézetben (ATVI) nemrég bemutatott Mada-9 "szilárd és könnyű", és segít Afganisztánnak lerázni magáról a "háborúk, konfliktusok és nyomorúság" hírnevét - mondta Ghulam Haidar Shuhamat, az ATVI vezetője a ToloNewsnak kedden.

Haqqani az intézetben a tervezőjének műhelyében tartott beszédében azt mondta, hogy a projekt azt bizonyítja, hogy a tálibok "vallási és modern tudományokat visznek az emberekhez" - jelentette az indiai First Post. Zabiullah Mudzsahid, a tálibok hivatalos szóvivője a Twitteren kijelentette, hogy az autó emelni fogja Afganisztán presztízsét.

A militánsok izzó dicsérete ellenére az autó több évig fejlesztés alatt állt, mielőtt a tálibok az amerikaiak 2021-es kivonulását követően visszavették az irányítást Afganisztán felett. Mohammad Riza Ahmadi tervező elmondta, hogy neki és egy 30 mérnökből álló csapatnak öt évébe telt, hogy az ötlettől a működő prototípusig eljussanak.

Az ATVI-n bemutatott változat olyan felfüggesztéssel rendelkezik, amely a Forma-1-es autókon debütált az 1960-as években. Akárcsak az olasz szuperautóknál, amelyeket a tervezésben utánoz, a Mada-9 motorja is a vezető mögött helyezkedik el.

Maga a motor egy négyhengeres Toyota blokk. Az Ahmadi által a közösségi médiában múlt hónapban közzétett videó alapján úgy tűnik, hogy egy olyan motorról van szó, amely a japán vállalat több mint egy tucat járművét hajtotta az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején.

Míg azonban az akkori Corollákba szerelve mindössze 130 lóerőt tudott, a brit autógyártó, a Lotus egy feltöltővel továbbfejlesztett változatot épített be a könnyűszerkezetes Elise-be, ahol 218 lóerővel bírt, és alig több mint négy másodperc alatt repítette a kétüléses sportkocsit 100 km/órás sebességre.

Ahmadi a ToloNewsnak elmondta, hogy a járművet egy közelgő katari kiállításon kívánja bemutatni, és hozzátette, hogy "Afganisztánban kezdte meg az útját, és egy nap talán nemzetközi utakra is lép".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.