Üzemanyag-ellátás

Ársapka nélkül sem mi tankolunk a legdrágábban az EU-ban

Bár nincs már fixen 480 forintos benzin és gázolaj, az Európai Unióban még így is az olcsóbbak közé tartozik a magyar piac.

2022.12.08 14:45ma.hu

Mint ahogyan arról a ma.hu is beszámolt, december 6-án, este 23 órától kivezették a hatósági árakat, így az üzemanyagot ismét piaci árazással értékesítik.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az ársapkás 480 forintos literenkénti összegek helyett az árakat újból a piac diktálja, a Mol irányadó árai szerint ez jelenleg 640 forint/liter a benzin esetében, a gázolajnál pedig 699 forint.

Gulyás Gergely a Kormányinfón leszögezte, hogy Magyarországon még mindig szinte legolcsóbb az üzemanyag az Európai Unión belül. Ennek nézett utána a Világgazdaság, mint írták:

„1,498 eurós benzin és 1,653 eurós gázolaj literenkénti ár az előbbi esetében a 7., utóbbi esetében a 8. legolcsóbb volt a tagállamok között”. Némileg meglepő, hogy a benzinért Görögországban kell a legtöbbet fizetni, átszámítva közel 800 forintot.

Gázolaj esetében pedig Svédország vezeti az árlistát, csaknem 886 forinttal. A második helyen mindkét esetben Finnország található, 788 és 842 forinttal. A legolcsóbban ugyanakkor Máltán tankolhatnánk, ott a benzin 546 míg a gázolaj csupán 493 forintba kerülne.

A V4-ek közül Lengyelországban a legolcsóbb a benzin, ott 570 forintot kell érte fizetni, a gázolaj hajszálnyival olcsóbb még a cseheknél is – egyetlen eurocent a jelenlegi eltérés, de az árak napról-napra változnak!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.