Háború

A nagy autógyártó bezárja oroszországi üzemét

A Toyota megtartja az értékesítés utáni szolgáltatásokat és a márkakereskedői hálózatot az országban.

2022.09.24 15:37ma.hu

A Toyota japán autógyártó úgy döntött, hogy bezárja szentpétervári üzemét - közölte pénteken közleményben az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium.

A vállalat megfogadta, hogy teljesíti minden társadalmi kötelezettségét, és extra kifizetéseket ígért dolgozóinak - áll a közleményben. Az autógyártó továbbra is biztosítja a Toyota és Lexus autók értékesítés utáni szolgáltatásait, és fenntartja kereskedői hálózatát az országban.

A hírről először a Kommerszant című lap számolt be pénteken, a vállalatnál dolgozó forrásokra hivatkozva. A beszámoló szerint a Toyota autók gyártása nem folytatódik a helyszínen, de a gyár bezárása nem jelenti azt, hogy az autógyártó teljesen elhagyja Oroszországot.

A Toyota-gyár működését még márciusban függesztették fel az ukrajnai konfliktus közepette kialakult ellátási lánc zavarok miatt. Ezzel egyidejűleg a vállalat leállította a járművek importját Oroszországba.

A Camry és RAV4 Toyota modelleket gyártó üzem kapacitása évi 100 000 autó gyártására volt elegendő. A Kommerszant forrásai szerint az üzemet megőrzik, és a jövőben esetleg eladják. A minisztérium közölte, hogy a regionális hatóságok dolgoznak a telephely hasznosításának lehetséges módjain.

A Toyota nem válaszolt a média megkeresésére.

Az autógyártó nem az első, aki az ukrajnai háború kezdete óta felfüggesztette tevékenységét Oroszországban. A Volkswagen, a Nissan, a Mitsubishi, a Volvo és több más vállalat is leállította oroszországi tevékenységét február 24-e óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.