Autó

Kémkedés miatt kitiltották a Tesla autókat a kínai elit titkos gyűlése előtt

A hatóságok aggódnak, hogy a járművek kamerái érzékeny adatokat gyűjtenek.

2022.06.22 03:26ma.hu

A Tesla járműveket kitiltották Beidaihe kínai tengerparti üdülőhelyről, Pekingtől nyugatra, amely hagyományosan a kínai elit nyári elvonulásának ad otthont - jelentette hétfőn a Reuters egy helyi közlekedési rendőrségi tisztviselőre hivatkozva.

A cikk szerint a tilalom július 1-jén lép életbe és legalább két hónapig tart. A Reuters forrása szerint a döntés "nemzetbiztonsági ügyeket" érint, és a következő napokban várható a tilalom hivatalos bejelentése.

A jelentések szerint a döntés Kína legmagasabb kormányzati tisztviselőinek tervezett találkozója előtt történik a természetéről és történelmi nevezetességeiről híres Beidaiheban. A találkozó időpontját azonban általában titokban tartják.

Az amerikai autógyártó által gyártott autóknak korábban az ország több más területére is megtiltották a belépést. Hasonló döntés született június elején a délnyugat-kínai Csengtuban, Hszi Csin-ping elnök városlátogatása előtt.

2021 márciusában a kínai hadsereg megtiltotta, hogy a Teslák alkalmazottai a bázisokra és a lakótelepekre jöjjenek, arra hivatkozva, hogy a beépített kameráik érzékeny adatokat gyűjtenek.

A kínai kormány úgy véli, hogy a kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt Tesla autókkal titkos információkat lehet gyűjteni, amelyeket aztán átadhatnak az amerikai kormánynak.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk tavaly tagadta a lehetséges kémkedéssel kapcsolatos vádakat.

A Tesla autóiban jóval több kamera van, mint más autógyártókéban. Több kis kamerát használnak, amelyek a járműveik külsején helyezkednek el, és amelyek megkönnyítik a parkolást, a robotpilóta és az önvezető funkciókat. A legtöbb modellben a visszapillantó tükör fölé szerelt belső kamera is található, amely segít nyomon követni, hogy a vezető kellő figyelmet fordít-e az útra.

A Tesla a Reuters megkeresésére nem kívánta kommentálni a jelentést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.