Közlekedés

Hétfőig, ha rövid időre is, de visszatér a tél

A friss hóréteg vastagsága az 5 centimétert is elérheti.

2022.04.02 16:52ma.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján szombat estétől az esőzés havas esőbe, havazásba válthat át. Elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és Északkelet-Magyarországon várható számottevő havazás, ezért az érintett térségekben a Magyar Közút mérnökségei újra hóeltakarító és síkosságmentesítő gépeket állítanak szolgálatba - tájékoztatta a ma.hu-t a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya.

A legfrissebb előrejelzések alapján az esti óráktól országszerte havasa esőbe, majd havazásba válthat az időjárás. Az éjszakai havazás nyomán vasárnap reggelre a nyugat-dunántúli és az északkelet-magyarországi régió jelentős részén kifehéredhet a táj. A havazással érintett, magasabban fekvő területeken (Alpokalja, Mecsek, Börzsöny, Mátra, Bükk) a friss hóréteg vastagsága az 5 centimétert is elérheti, az Észak-dunántúli középhegységben pedig akár 10 centiméternyi friss hó is hullhat.  

Vasárnap délelőtt viszont megszűnik a csapadék, ugyanakkor ezzel párhuzamosan megélénkül az északnyugati szél. Míg hétfőre virradóra az ország szinte egész területén fagypont alatti hőmérsékletre kell számítani.

Bár a Magyar Közút március 20-án lezárta a téli üzemét, még pénteken elrendelték a szakemberek, hogy a télies időjárással érintett mérnökségeken 2022. április 2-ától a hóeltakarításhoz és síkosságmentesítéshez szükséges gépi- és személyi állomány is újra bevethető legyen.

A közútkezelő szakemberei a következő napokban ütemezetten fogják végezni a preventív és az aktív síkosságmentesítési beavatkozásokat, ugyanakkor arra kérik a havazásban érintett területeken közlekedőket – főleg azokat, akik már lecserélték a téli gumijukat nyárira -, hogy még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, út- és látási viszonyokról a cég Útinform szolgálatánál, megyei diszpécserszolgálatainál vagy a www.utinform.hu oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.