A francia munkások maradnak

A PSA 11 ezer dolgozójától válik meg idén Európában

A tavalyi évet 343 millió eurós veszteséggel záró PSA Peugeot Citroen francia autóipari konszern várhatóan 11 ezer dolgozójától válik meg idén Európában, de csak az államhatáron kívül.

2009.02.12 12:50MTI

„Arra számítunk, hogy az önkéntes leépítési program keretében több mint 11 ezren hagyják el a csoportot idén” - mondta Isabel Marey-Samper pénzügyi igazgató szerdán. Jean-Luc Vergne személyzeti igazgató szerint 10 és 12 ezer között lesz a távozók száma Európában, ahol a csoport legtöbb üzeme található.

Nicolas Sarkozy francia államfő hétfőn ismertette a francai autóipari cégeknek szánt, 6 milliárd eurós hitelprogramját. Ebből 3 milliárdot kap a PSA csoport, amiért cserébe vállalta, hogy az ötéves kölcsön ideje alatt egyetlen franciaországi üzemét sem zárja be, termelést nem telepít külföldre, és Franciaországban nem kezd létszámcsökkentést. A mentőcsomagot protekcionizmus vádjával bírálta az EU soros elnöki tisztét ellátó Csehország és a francia autógyárak üzemeinek helyet adó Szlovákia, és kifogást emelt Németország és az Európai Bizottság is.

„Franciaországban foglalkoztatjuk természetesen a legtöbb embert, de más országokban is jelentős a létszámunk, amit jelenleg gyorsan csökkentünk” - hangsúlyozta Christian Streiff elnök-vezérigazgató. A PSA Peugeot Citroen 2007 végén több mint 207 ezer embert foglalkoztatott, ebből 114 ezret Franciaországban. A csoport tavaly novemberben már bejelentett egy önkéntes leépítési programot franciaországi üzemeiben, amely 3550 munkahelyet érintett.

A vállalatcsoport 2007-ben 885 millió eurós adózott eredményt ért el, de tavaly 343 millió eurós hiány volt az adó utáni rubrikában. Tavaly az üzemi veszteség 367 millió euró volt a 2007-es, 1,12 milliárd eurós üzemi eredmény helyett. A bevétel 7,4 százalékkal 54,4 milliárd euróra csökkent tavaly. A PSA Peugeot Citroen fő célja idén a készletek leépítése és az, hogy a vállalat 2010-re ismét nyereségessé váljék. Főként az idei év első felében számítanak nehéz körülményekre, de a csoport várhatóan az idei év egészében is veszteséges lesz még.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.