Gazdaság

480 forintos üzemanyagár - egyeztetést tart szükségesnek az ásványolaj szövetség

Meg akarják nézni az üzemanyagok ármaximálásának gazdasági hatásait.

2021.11.12 15:55MTI

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatai tiszteletben tartják a kormány döntését, amivel átmenetileg felső határt szab a töltőállomásokon forgalmazott 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízel gázolaj kiskereskedelmi árának, ugyanakkor remélik, hogy a jogszabály gazdasági hatásait a kormányzat folyamatosan követni fogja, és kész lesz egyeztetéseket folytatni a piaci szereplőkkel a szükségessé váló módosításokról, az intézkedés kivezetésének időpontjáról és feltételeiről - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

A MÁSZ ismertette: az országban működő mintegy 2000 töltőállomás több mint 15 ezer dolgozót foglalkoztat, a benzinkutak többségét kisvállalkozások üzemeltetik. A szövetség szerint szükséges lett volna a döntés előtt egyeztetéseket folytatni az iparág képviselőivel a megvalósítás lehetőségeiről és a bevezetés feltételezhető hatásairól.

A bejelentett ármaximálás szintje hatással lehet az iparág vállalkozásainak éves teljesítményére, az elszenvedett veszteségek pedig kihathatnak a saját döntés vagy a jogszabályi kötelezettségek miatt tervezett beruházásokra - mutat rá a szövetség.

A MÁSZ közleményében kiemelte, hogy az eddig ismertté vált részletek alapján a döntés számításon kívül hagyja az árszintre ható és a kormányzat hatáskörébe tartozó elemek, mint a jövedéki adó, a készletezési díj és az általános forgalmi adó (áfa) esetleges csökkentését.

A szervezet jelezte azt is, hogy a legtöbb érintett vállalat a társadalmi szolidaritás jegyében már az olajvállalatokra kiterjesztett kiskereskedelmi adó, illetve a rendkívüli energiaadó és az energiahatékonysági kötelezettség alanya is.

A közlemény szerint a MÁSZ tagvállalatai a jogszabályi feltételek megismerése után kidolgozzák a végrehajtás részletes módját, amiről partnereiket haladéktalanul értesítik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.