Közlekedés

Kiemelkedően nőtt a balatoni komp forgalma

Az előzetes adatok szerint a kompon szállított utasok száma az év végére meghaladhatja az 1 millió 375 ezer főt, amire utoljára 24 évvel ezelőtt, 1997-ben volt példa.

2021.11.11 03:30MTI

Folyamatosan és kiemelkedően nőtt a balatoni komp forgalma az elmúlt években, a várakozások szerint az idén a szállított személyek száma 38 százalékkal, a gépjárművek száma 50 százalékkal lesz több, mint 2015-ben, a kerékpároké pedig megduplázódik - áll a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Az előzetes adatok szerint a kompon szállított utasok száma az év végére meghaladhatja az 1 millió 375 ezer főt, amire utoljára 24 évvel ezelőtt, 1997-ben volt példa.

A Bahart az idei, 175. jubileumi hajózási szezonjában az elmúlt 20 év legmagasabb utasszámával zárhatja az évet. Az őszi kirándulóidő és a Balaton-parti rendezvények is hozzájárultak ahhoz, hogy a kompforgalom már 2021. október 17-én elérte a teljes 2019. évi utasszámot - közölték. Szerdán pedig a társaság kétmilliomodik utasát köszöntötték, e szám elérésben szerepe volt a személyhajózás forgalombővülésének is. A menetrendi, a séta-, a program- és a rendezvényhajók a tavalyi számokat átlagosan 23 százalékkal felülmúlva 649 ezer utast szállítottak az idén.

A forgalomnövekedést a felújítások és az igényekhez igazított menetrendeknek, járatsűrítések is támogatták a közlemény szerint.

A kiemelt fejlesztések jövőre folytatódnak. A társaság modernizációja az állami tőkeemelésnek köszönhetően két új komp és két új személyhajó beszerzésével, a kisebb hajók felújításával, az online jegyvásárlás bevezetésével, a menetrend- és szolgáltatáskínálat további finomításával folytatódik - áll a közleményben.

A Bahart kiemelte, hogy a komp egész évben közlekedik, a téli menetrend szerint a járatok Szántód felől 7.00-18.00 óra között, Tihany felől 7.15-18.15 között, óránként indulnak. December 4-én Mikulás Hajókat indít a társaság Balatonfüredről és Siófokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.