Gazdaság

A nyár végén is intenzív maradt a használtautó-behozatal

Év végére az idén behozott mennyiség akár meg is haladhatja a tavalyi 130 400-as szintet.

2021.09.03 23:30MTI

Augusztusban csaknem 11 ezer importált használt személyautót regisztráltak Magyarországon, 12 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában - közölte a JóAutók.hu az MTI-vel pénteken, a DataHouse adatai alapján.

Az első negyedévben az importált használt autók száma még 18 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi értékektől. Április óta azonban a piac szereplői fokozatosan hozzák be a lemaradást, az idei első nyolc hónap összesített adatai már csak 1,9 százalékos elmaradást mutatnak az előző év hasonló időszakához képest.

A JóAutók.hu előrejelzése szerint év végére az idén behozott mennyiség akár meg is haladhatja a tavalyi 130 400-as szintet, ezt főként egy erősebb járványhullám, és a vele járó esetleges komolyabb korlátozások akadályozhatják meg.

A közlemény idézi Halász Bertalant, a JóAutók.hu vezérigazgatóját, aki kifejtette: nyáron jelentősen lazultak az utazási korlátok, ami elsősorban a magánimport növekedését okozta. Emellett az egyre súlyosabb chiphiány már hosszabb-rövidebb leállásokat okoz a gyártásban, ami növeli az átadási határidőket az újautó-piacon; ebben a helyzetben a korábbinál több vásárló dönt úgy, hogy az új autó helyett néhány éves használt autót keres, amit jó eséllyel a külföldi kínálatban talál meg.

Az első nyolc hónapban behozott, valamivel több mint 85 ezer használt autó összetétele az előző évhez képest a kisebb autók felé tolódott el. A kisautók és az alsó-középkategóriás autók részesedése az importból a tavaly ilyenkor kimutatott 43 százalékról 47 százalék fölé emelkedett - jelezte a JóAutók.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.