Berlingo és Partner: még bővebb PSA-kínálat

Bővül a Citroen-Peugeot-csoport haszonjámű-kínálata

Christian Streiff, a PSA Peugeot Citroën elnöke, Gilles Michel, a Citroen vezérigazgatója és Jean-Philippe Collin, a Peugeot vezérigazgatója közösen mutatták be az új Citroen Berlingót és Peugeot Partnert Vigóban (Spanyolország), ahol az autók gyártása megkezdődik.

2008.01.23 12:15ma.hu

A vállalatcsoport 2-es platformjára tervezett két új modell, a Citroën Berlingo és a Peugeot Partner kifejlesztésére összesen 660 millió eurót fordítottak, ebből 334 milliót K+F-re. Az új Berlingo és Partner a spanyolországi Vigóban készül majd, ahol jelenleg a C4 Picasso egyterű-család összeszerelése is folyik, az új autók gyártási kapacitása pedig nagyságrendileg 300 000 gépjármű/év lesz.

2008 májusától ezek az új modellek egészítik ki a Berlingo és a Partner előző nemzedékét, melyek újragondolt kínálatban, Berlingo First és Partner Origin néven szerepelnek majd a katalógusban.

A Berlingo és a Partner 2008 tehát új kínálatként jelenik meg a Peugeot és a Citroën palettáján, a Berlingo Firsttel és a Partner Originnel párhuzamosan. Az új modellek nem egyszerűen gazdagítják az eredeti elképzelést, hanem vonzóbb és egyénibb stílusukkal is kitűnnek. Jobban megfelelnek a két márka saját identitásának, és természetesebb módon illeszkednek kínálatukba.

Megtartották elődeik erősségeit (sokoldalúság, robusztusság, egyszerű használat, stb.), miközben nagyobb kényelmet és teret biztosítanak. A kínált felszerelések ráadásul a legújabb középkategóriás személyautókéival azonosak. A kényelmet növeli a mostantól elérhető automata klímaberendezés, fényszóró-automatika vagy akár esőérzékelő, míg a nagyobb biztonságot a szériafelszereltség (ABS, frontlégzsákok) mellett függönylégzsák, ESP, sebességkorlátozó berendezés szavatolhatja. A Berlingo és a Partner egyébként az első autók kategóriájukban, melyek keréknyomás-ellenőrző rendszerrel is rendelhetők.

A gyakorlati előnyöket és a variálhatóságot leleményes megoldások garantálják mind a kisáruszállító, mind pedig a szabadidőautó változatokban.

A kisáruszállító variálható első utasülése többféle felhasználási lehetőséget kínál: átalakítható mozgóirodává, szállítható rajta egy harmadik utas rövidebb utakon teljes biztonságban, illetve részben elrejthető, így jelentősen megnő a rakodótér és a hasznos hosszúság.

A szabadidőautó a minden elemében új, többfunkciós üvegtető mellett rendkívüli, az egyterűek világából átörökített variálhatósággal bír. Az ihletet jól szemléltetik a különálló hátsó ülések vagy a nyitható csomagtérablak.

További újításként a Berlingo és a Partner a csoport első olyan autói, melyek gépjárműpark-távkezelő szolgáltatást kínálnak. A gépjárműbe utólag beszereltethető telekommunikációs egységnek és az ehhez társuló szolgáltatásnak köszönhetően a parkkezelők közvetlenül e-mail postafiókukra kapják a gépjárművek adatait (futásteljesítmény, átvizsgálások időpontja, fékbetétek kopása, olajszint-riasztás, stb.).

Az autók állapotára vonatkozó fontos információk megkönnyítik nyilvántartásukat és karbantartásukat, a parkkezelők számára pedig lehetővé teszik a költségek optimalizálását.

A benzines és dízel erőforrásokkal egyaránt kapható gépjárműveket visszafogott CO2-kibocsátás jellemzi, mely az 1.6 HDI FAP (részecskeszűrős) motor esetén mindössze 147g/km a szabadidőautó, és 153g/km a kishaszonjármű változat esetén.

A CAP 2010 tervben meghirdetett, már a bevezetéskor a minőség növelését célzó programot ennél a projektnél is alkalmazták. A Peugeot 308 és az új Citroën C5 mintájára az új Berlingo és Partner is a legújabb jóváhagyási és megbízhatósági normáknak felel meg. E célból a bevezetést megelőző futásteljesítményt megduplázták (3 millió kilométerre) annak érdekében, hogy még a piacra dobás előtt felderítsék az esetleges apróbb hiányosságokat.

Az 1996-ban bevezetett Berlingo és Partner kompakt kisáruszállító-koncepció csodálatos sikereket ért el: a modellekből közel 3,2 millió darabot gyártottak. 2007-ben, tizenegy évvel piaci bevezetésük után a Berlingo és a Partner történetük legjobb teljesítményét valósítják meg a világszerte értékesített 348 000 darabbal.

Európában az autó azonnali sikert aratott a szakemberek körében, akik elsősorban sokoldalúságát méltányolták. 2007-ben a Berlingo és a Partner kishaszonjármű változatából Európában [1] 128 400 darabot adtak el, ami a kisáruszállítók szegmensének (F1 szegmens) több mint 29%-át jelenti.

Ennek a koncepciónak az alapján egyébiránt egy új piaci szegmens látott napvilágot a magánszemély ügyfelek körében, mégpedig a kompakt szabadidőautóké (ludospaces), melyek gazdaságos, nagy befogadóképességű, praktikus és vidám autók. E szegmensben a PSA Peugeot Citroën továbbra is abszolút első Európában, piaci részesedése 2007-ben közel 44% volt, ami 126 200 értékesített gépjárműnek felel meg.

Két új kisáruszállítójával, a Citroën Berlingóval és a Peugeot Partnerrel a PSA Peugeot Citroën a leggazdagabb és a legfrissebb kishaszonjármű-választékkal rendelkezik, melyet európai gyártó valaha is kínált. Mindkét kínálat teljes mértékben megújult és kibővült kevesebb mint 2 év alatt. Ez évtől kezdődően mindkét márka 5 haszonjármű-családot kínál (a városi kompakt kisáruszállító Citroën Nemótól és Peugeot Bippertől kezdve, a kompakt furgon Expert-en és Jumpy-n keresztül - melyek elnyerték Az Év Haszonjárműve 2008 címet - egészen a Citroën Jumper és Peugeot Boxer haszonjárművekig).

A hasznos térfogatok és teherbírások széles skáláját lefedő, gazdag kínálatával a csoport a szakemberek legváltozatosabb igényeihez alkalmazkodó megoldásokat kínál. E változatosság tagadhatatlan előnyt jelent, melynek köszönhetően megerősítheti vezető szerepét a haszonjárművek európai piacán, ahol 2007-ben közel 18,8%-os piaci részesedéssel bírt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.