Autó

Változnak a közúti ellenőrzésre és a pótdíjfizetési felszólításokra vonatkozó szabályok

Az új szabályok értelmében a jövőben a közúti ellenőrzések során hatékonyabban léphetnek fel és bírság megfizetésére kötelezhetik a nem együttműködő, az ellenőrzést akadályozó járművezetőket.

2020.12.01 19:01Ma.hu

Az Országgyűlés 144 igen, 26 nem és egy tartózkodó szavazattal fogadta el az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztést.

Az új szabályok értelmében a jövőben a közúti ellenőrzések során hatékonyabban léphetnek fel és bírság megfizetésére kötelezhetik a nem együttműködő, az ellenőrzést akadályozó járművezetőket.

A törvénymódosítás felhatalmazást ad az illetékes minisztériumnak, hogy rendeletben szabályozza azoknak a pótdíjfizetési felszólításoknak a kézbesítési szabályait, amelyeket díjköteles útszakaszok fizetés nélküli igénybevétele miatt szabtak ki.

A taxiszolgáltatást végzőket is érintik a változtatások: a hatékonyabb ellenőrzések és a piac fehérítése érdekében a törvény felhatalmazza az állami adó- és vámhatóságot, hogy tájékoztást adjon a közlekedési hatóságnak az elmulasztott nyugtaadási kötelezettségről szóló végleges döntéséről - amely adótitkoknak minősül -, hogy lefolytassák a tevékenységi engedély visszavonására és a tevékenység végzésétől történő eltiltásra irányuló eljárásokat.

Módosul a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény is, mivel 2021-től a gépjárműadóból származó bevétel az önkormányzatok helyett 100 százalékban a központi költségvetés bevételét képezi majd.

Így a települési önkormányzat jegyzője helyett az adóhatóság igényelheti a közúti közlekedési nyilvántartásból a gépjármű-adóztatási feladatok ellátásához szükséges adatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.