Közlekedés

Idén több mint 900 kilométeren üzemel be korszerű vasúti mobilkommunikációs rendszert a MÁV és a GYSEV

Pár éven belül további 2250 kilométer vasúti pálya mentén bővül itthon a GSM-R rendszer.

2020.07.03 22:30MTI

Több mint 900 kilométeren üzemel be idén korszerű vasúti mobilkommunikációs rendszert a MÁV és a GYSEV.

A MÁV pénteki közleménye szerint több éves kiépítést, telepítést és tesztelést követően befejeződött az úgynevezett GSM-R (Global System for Mobile Communications - Railway) projekt első üteme, amely fokozatosan kiváltja a régi, különféle megoldásokból álló, analóg vasúti rádiós rendszereket.

Pár éven belül további 2250 kilométer vasúti pálya mentén bővül itthon a GSM-R rendszer - tették hozzá.

Kifejtették, a GSM-R hálózat és annak elemei egy olyan informatikai és mobilkommunikációs háttérrendszert képeznek, amelyek nagyon fontosak, mert ennek révén megvalósul a vasúti biztosítóberendezések és a járművek közötti folyamatos adatkommunikáció, ami jelentősen növeli a megbízhatóságot, a biztonságot és a nemzetközi határok átjárhatóságát, valamint lehetőséget teremt a nagysebességű vonatközlekedésre és az irányítási rendszer jelentős automatizálásához is hozzájárul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.