Koronavírus

ITM: júniustól visszaállnak a vezetési- és pihenőidők általános szabályai

Magyarország más uniós tagállamokhoz hasonlóan több mint két hónapon át, március végétől május végéig biztosított átmeneti kivételeket a vezetési- és pihenőidő szabályok alól.

2020.05.28 00:30MTI

A védekezés második szakaszában a könnyítések további fenntartása már nem indokolt, így június elsejétől ismét a korábban megszokott előírások szerint vezethetik járműveiket a teherautó- és buszsofőrök - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-t.

Kiemelték, a rugalmasabb szabályok ideiglenes alkalmazása a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzeti intézkedések miatt, az áruszállítás zavartalanságának fenntartása, a belső határokon kialakult tartós torlódások elkerülése érdekében vált szükségessé Magyarországon.

Az Európai Bizottságnak küldött tagállami értesítés és a felmentések egyszeri meghosszabbítása alapján 2020. március 21. óta vannak érvényben megnövelt maximális vezetési- és csökkentett minimális pihenőidők hazánkban. A bizottság az átmeneti mentességi kérelmeknek a május 31-ét követő időszakra szóló, további hosszabbítását már nem támogatja. Júniustól ennek megfelelően Magyarországon is visszaáll az eredeti szabályozás - írják.

A közleményben Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: "A közúti fuvarozó vállalkozások és különösen a járművezetők rengeteget tettek azért, hogy az áruellátás a veszélyhelyzetben is folyamatos, biztonságos legyen. Munkájuknak köszönhető, hogy a magyar családok a legszigorúbb korlátozások idején is lényegében zavartalanul juthattak hozzá a napi fogyasztási cikkekhez, gyógyszerekhez. A kormány minden lehetséges eszközzel igyekezett megkönnyíteni a szállítási feladatok teljesítését, de az eredményes védekezés nyomán a járványhelyzet alakulása egyre kevesebb rendkívüli intézkedést indokol."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.