Közlekedés

Egy hetet tölt dugóban minden magyar sofőr

Az emberek 70%-a közlekedik autóval és 21,1%-a tömegközlekedéssel, a maradék 8,9% pedig vonattal.

2019.09.17 07:12ma.hu

Az Eurostat frissen közölt adatai szerint a 2017-ben megtett magyar kilométerek 70 százalékát autóval teljesítették. Ez soknak tűnhet, ám a többi adatot megnézve látható, hogy arányaiban a magyarok autóznak a legkevesebbet Európában.

A listát a litvánok vezetik, náluk 91,1 százalék volt az autóval megtett kilométerek aránya, utánuk Norvégia (89,5%) és Portugália (88,8%) következik. A régiót tekintve Szlovéniában autóznak a legtöbbet, a kilométerek 86,5 százalékát így tették meg. Horvátországban ugyanez az arány, 84,3 százalékos, és a románoknál is valamivel több, mint 80 százaléknyi.

Hozzánk hasonlóan keveset furikáztak 2017-ben a csehek (73,3%) és a szlovákok is (74,4%).

Összességében az uniós polgárok jelentős hányada az autót részesíti előnyben: átlagosan a kilométerek 83,3 százalékát tették meg így, 8,8 százaléknyi ment el a tömegközlekedésen, és 7,9 a vonatokon – írta a Pénzcentrum.

Európa élvonalában vagyunk a tömegközlekedésben megtett kilométerek tekintetében is, az utazások 22,1 százaléka volt ilyen: nálunk többet csak a törökök (28,2%) és az észak-macedónok (22,2%) zötykölődtek a buszokon, trolikon.

A legkevésbé a hollandok vették igénybe a tömegközlekedést, csak 2,9 százalékniy kilométert tettek meg így, és az Egyesült Királyságban sem szívesen pattantak buszra, csak 5,1 százalékos az arány.

Az Eurostat külön mérte a vonatközlekedést is, amit Svájcban vettek a legtöbben igénybe (19,7%), és az osztrákok is szívesen pattantak vonatra (kilométereik 11,9 százalékát tették meg így). Magyarország ebben a tekintetben a középmezőnyt foglalja el: az utaskilométerek 8,9 százalékát tették meg vonatokon honfitársaink 2017-ben.
Mégis rengeteget ülünk a dugóban

Annak ellenére, hogy az európai átlaghoz képest több mint 10 százalékkal kevesebbet autóznak a magyarok, Budapesten tavaly egy átlagos autós majdnem egy hetet, 162 órát ült a dugóban. A statisztikák szerint a magyar főváros a 13. helyen van az európai dugó-ranglistán, megelőzve olyan nagyvárosokat, mint Manchester, Barcelona, Lisszabon vagy Amszterdam.

A listán Róma áll az első helyen 254 órával (10,5 nappal), nem sokkal maradt le Dublin sem a maga 246 órájával - ami szintén több, mint 10 nap -, harmadik helyen pedig holtversenyben Párizs és Rosztov áll 237 órával (9,8 nappal).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.