Időjárás

Érdemes-e elindulás előtt percekig üresen járatni a motort?

Már csak a szomszédok nyugalmának megőrzése érdekében is tanácsos eltekinteni ettől a szokástól.

2019.01.24 14:30ma.hu

Sok panasz érkezik a Levegő Munkacsoporthoz az elindulás előtt percekig üresen járatott motorokkal kapcsolatban. Az autós portálokon is népszerű téma ellenére még mindig sokan vannak, akikben ez a helytelen magatartás rögzült. Általánosan elmondható, hogy hidegindítás után alacsony fordulatszámon tartott motorral azonnal érdemes elindulni - írta a szervezet Facebook-oldalán.

"Az üresjáratot vétek arra használni, hogy az ablakok leolvadjanak, vagy, hogy az utastérben már kellemes meleg legyen, amikor beszállunk. Előbbire a jégkaparó és törlőrongyok, utóbbira a pulóver és a kabát nyújthat megoldást. A szakemberek csak extrém hideg időjárás esetén javasolnak egy rövid, 15-20 másodperces várakozást az elindulás előtt, hogy az olajnyomás megfelelően felépülhessen, és a kopási kár minimalizálódjon. Azon országokban, ahol a tél hosszú és hideg, gyakori, hogy elektromos állóhelyzeti fűtést építtetnek az autók vízkörébe. Bár jogszabály nem tiltja (ellentétben néhány más országgal), mi azt javasoljuk, hogy környezetvédelmi és egészségvédelmi okból se hagyjuk üresjáratban melegedni autóinkat" - közölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.