Bush támogatást ígér

Az amerikai kormány kisegíti az autógyártókat

George Bush amerikai elnök pénteken bejelentette: kormánya kisegíti a csődközeli állapotba jutott detroiti autógyártókat.

2008.12.19 18:00MTI

Az hangsúlyozta: mindenképpen el kell kerülni, hogy az autógyárak csődbe menjenek. "Hagyni, hogy az autóipar összeomoljon, nem felelős magatartás, a Fehér Háznak közbe kell lépnie" - mondta. A detroiti gyártók közül kettő, a Chrysler, valamint a General Motors kap hitelt, 17,4 milliárd dollár összegben. 13,4 milliárd dollárt az eredetileg a bankszféra megmentését célzó 700 milliárdos segélycsomagból fordítanak e célra, 4 milliárd dollárt később adnak a mentőcsomaghoz. A három éves futamidejű hitel első, 13,4 milliárd dolláros részét a két cég már decemberben és januárban lehívhatja.

A Ford - amely jobb helyzetben van, mint két detroiti társa és nincs szüksége sürgős hitelre - üdvözölte a Fehér Ház döntését. Bush közölte, hogy a kormányzati segítség fejében az autóiparnak, a gyártóknak és a szakszervezetnek is engedményeket kell tenniük. A hitelek egyik fő feltétele, hogy a gyárak három hónapon belül végrehajtsák hosszú távú fennmaradásuk érdekében a szükséges átszervezést, amelyre az elnök szerint képesek lesznek. A gyáraknak egyebek mellett korlátozniuk kell a vezetői prémiumokat. Amennyiben az autógyárak nem képesek talpra állni 2009. március 31-ig, a hiteleket a pénzügyminisztérium visszahívja. Az elnök kifejtette: az autógyárak csődje "elfogadhatatlanul fájdalmas csapást mérne a keményen dolgozó amerikaiakra, az egész gazdaságban".

Arról is beszélt, a kormánynak felelőssége, hogy ne aknázza alá a szabadpiaci rendszer működését, de ebben a különleges esetben be kell avatkoznia a gazdaság egészsége, stabilitása érdekében. "Ha hagynánk érvényesülni a szabadpiaci erőket, szinte biztos, hogy az autógyártók csődbe mennének és megszűnnének" - mondta. Bush nem közölte, hogy az autógyárak egyenként mekkora hitelhez jutnak, de egy kormányzati tisztviselő elmondta: a GM 9,4 milliárd, a Chrysler 4 milliárd dollárt hívhat le az első körben.

A GM és a Chrysler hetekkel ezelőtt figyelmeztetett: szövetségi segítség hiányában már idén fizetésképtelenné válhat. Az amerikai szenátusban a demokraták 14 milliárd dolláros autóipari mentőtervet kezdeményeztek, amely a szenátusi republikánusok ellenállása miatt azonban a múlt héten elbukott. A Fehér Ház ezután kényszerült arra, hogy a kongresszus által már elfogadott bankmentő csomag első, 350 milliárd dolláros részéből megmaradt 15 milliárd dollárból nyújtson gyors segítséget az autóiparnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.