Megtorpant az európai autópiac

Történelmi mélyponton a német autóértékesítés

Németországban 18 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba novemberben,mint októberben. Az idei értékesítési adatok várhatóan a legrosszabbak lesznek 1990 óta.

2008.12.03 18:00MTI

Németországban 18 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba novemberben, mint az előző hónapban a külföldi autógyártók szövetségének kedden közzétett adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy Európa legnagyobb gazdaságában az idei év értékesítési adatai valószínűleg a legrosszabbak lesznek a német egyesítés éve, 1990 óta.

Novemberben 233 800 járművet helyeztek forgalomba, ez a munkanapokat is figyelembe véve 10 százalékos visszaesés az októberihez képest. A megelőző két hónapban is nagyjából ekkora volt a csökkenés, az év első tizenegy hónapjában 1,5 százalékkal csökkent az autók regisztrációja, 2,86 millióra.

Idén az év végéig csak 3,1 millió új autó kap rendszámot az országban. A német autóipari szövetség becslése szerint Németországban 2009-ben csak 2,9 millió járművet lehet majd értékesíteni. Ez, ha legalább teljesül, akkor is az 1990-es német újraegyesítés óta a legrosszabb eredmény lenne.

Hasonló visszaesésről számoltak be Spanyolországban, ahol majdnem fele annyi autó kapott rendszámot októberben mint szeptemberben. Franciaországban 14 százalékkal, Belgiumban 16,4 százalékkal, Olaszországban 29,5 százalékkal kevesebb új autót adtak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.