Vezetéstechnika

Ez lesz a nyugdíjasok jogosítványával

Vége a találgatásoknak azzal kapcsolatban, hogy a kormány tervezi-e szigorítani az idős sofőrök jogosítványához szükséges orvosi vizsgálatok kritériumait.

2017.05.21 05:27ma.hu

A vizsgálatok gyakoriságát illetően, szakmai szempontokat figyelembe véve nem látjuk szükségesnek, hogy az Európai Unióban sok helyen tapasztaltaknál jelenleg is szigorúbb feltételeket tovább szigorítsuk - írta az idősek orvosi alkalmassági vizsgálatával kapcsolatban a napi.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az ügy előzménye, hogy Lukács Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő az idős sofőrök által okozott balesetek számáról érdeklődött Pintér Sándor belügyminisztertől azért, hogy "végiggondolhassuk a szükségesnek vélt jogi lépéseket".

A válaszból kiderült, hogy jelenleg közel 1,19 millió 60 év felettinek van vezetői engedélye Magyarországon és a személyi sérüléssel járó balesetek 18,5 százalékáért felelősek. Persze anélkül, hogy tudnánk mennyit vezetnek idős sofőrök ez  a két szám csak "lóg a levegőben".

A kérdés mindenesetre igencsak megosztotta olvasóinkat is, sőt kíváncsiak voltunk az utca emberének véleményére is.

Az Emmi úgy látja, hogy: "Az életkor önmagában nem zárja ki, hogy valaki szellemi és fizikai értelemben is képes legyen a biztonságos közlekedésre."

A mai szabályok megfelelnek az uniós gyakorlatnak, az irányelveknek megfelelő rendelet írja elő azoknak a betegségeknek a kötelező mérlegelését, amelyek befolyással lehetnek a vezetői képességekre. Az alkalmasságot megítélő orvosoknak lehetőségük van arra, hogy döntésükkel korlátozzák a vezetést, vagy az alkalmasságot rövidebb időre mondják ki - írták válaszukban.

Vagyis egyelőre fellélegezhetnek az idősebb vezetők, maradnak az eddig is alkalmazott szabályok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.