Letették az új szakasz alapkövét

Dunaújváros és Szekszárd között már épül az M6-os

Letették az M6 autópálya Dunaújváros-Szekszárd közti szakaszának alapkövét szerdán Dunaföldváron, a szakasz várhatóan 2010-re készül el.

2008.11.06 08:40MTI

Puch László, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) államtitkára kijelentette: "2010 tavaszára nagyon szeretnénk eljuttatni az M6-os autópályát Pécsre, ehhez ígérhetem, hogy a kormányzati apparátus a rendelkezésre áll".

A kivitelezőkkel közös érdek, hogy a 2010-es határidőre elkészüljön az autópálya Dunaújváros és Szekszárd közötti, 65 kilométeres szakasza. Az államtitkár hangoztatta: a Bilfinger AG és a Porr AG az M6-os Érd és Dunaújváros közötti szakaszának építésével már bizonyította, hogy képes elvégezni a feladatot.

Reményét fejezte ki, hogy a fejlesztések nem állnak meg, mint mondta, a tárca szeretné a dunaújvárosi hidat összekötni Nyugat-Magyarországgal.


A politikus szerint az utóbbi tíz, ezen belül az utolsó hat év a közlekedési infrastruktúra intenzív fejlesztését hozta. Hozzátette azonban: a fejlesztések üteme az elkövetkező időszakban lassabb lesz, mivel az ország teherbíró képessége nem teszi lehetővé, hogy ilyen tempóban folytatódjanak az útépítések.

Mészáros József, az egyik kivitelező, a Porr AG képviselője az MTI-nek elmondta: feszített munkában készül el az autópályaszakasz 2010. március 31-ig. A forgalomba helyezés ezen túl még 30-50 napot vehet igénybe. Hozzátette: a régészeti leletmentések okozhatnak problémát.

A 65 kilométeres szakaszon körülbelül nyolc kilométer hosszan végez feltárásokat a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat. Mint mondta, a leletmentés már késésben van.


Mészáros József kérdésre válaszolva hozzátette: a kivitelezést nem érinti a hitelválság, a finanszírozási megállapodásokat megkötötték, a projekt pénzügyi zárása szerdán megtörténik. Az autópálya-szakaszt a német Bilfinger AG és az osztrák Porr AG építi meg 2010. március 31-ig a magán- és a közszféra együttműködésében.

A magyar állam a forgalomba helyezéstől kezdve a koncessziós szerződés lejártáig, 2038. július 16-ig 118,6 milliárd rendelkezési állási díjat fizet az M6 Tolna Autópálya Koncessziós Zrt.-nek, amely üzemelteti a szakaszt.

A munka a terület előkészítésével már megkezdődött. Dunaújváros és Szekszárd között nyolc autópálya-csomópont, négy pihenőhely, negyvenhat alul- és felüljáró, illetve hat vadátjáró épül. A 26 méter széles, kétszer két forgalmi sávos autópálya-szakaszon ötvenhét híd között hat völgyhidat építenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.