Nem elég a támogatás

A nagy rivális Toyotához fordul segítségért a GM elnöke?

Japán sajtóértesülések szerint az amerikai General Motors (GM) járműipari óriás elnöke többek között azért utazik tárgyalni a japán Toyota vezetőségével, hogy támogatást kérjen, amivel kikerülhetne pénzügyi-üzleti válságából.

2008.10.30 08:05MTI

A jelek szerint nem elég neki az amerikai kormányzatnak a járműipar támogatására ígért összesen 25 milliárd dolláros segélycsomagjából a rá jutó 10 milliárdos rész. Bejelentette, hogy finanszírozói vállalkozásának, a GMAC-nak a tevékenységét hét európai országban - például Csehországban, Szlovákiában - is abbahagyja november elejétől, a magyarországit egyelőre nem.

Japánban a GM főnöke állítólag eladásra kínál vállalatrészeket, illetve a két nagy járműipari vállalat között már meglévő műszaki együttműködés kiterjesztésének lehetőségeiről is tárgyalna. A GM részére az idei háromnegyed év világméretű eladásainak 11,4 százalékos visszaesését hozta a múlt év azonos időszakához képest.

A világ elsőszámú autógyártója címét az első negyedévben vesztette el a japán Toyotával szemben. Az amerikai gyártónak a hazai és az európai piac különösen kedvezőtlenné vált, még fejlődik az értékesítés Latin-Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában. A gyártó márkái közül az Opel értékesítése 16 százalékkal hanyatlott, a Chevrolet "csupán" 8,3 százalékkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.