Illegális bevándorlás

Hegyeshalomnál lezárták, Nickelsdorfnál megnyitották a határátkelőt

Magyar Közút: lezárták az osztrák hatóságok az M1-es autópályát Hegyeshalomnál - Hétfőn délelőtt feloldották a zárlatot a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátkelőnél, az osztrák autópálya-üzemeltető (Asfinag) megszüntette az A4-es autópálya lezárását.

2015.09.14 14:28MTI

Ismét lezárták az osztrák hatóságok az M1-es autópályát Hegyeshalomnál - tájékoztatott honlapján a Magyar Közút Zrt.

A 13 óra 50 perckor életbe lépett határzár a Magyarországról ki- és belépő forgalmat egyaránt érinti.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya közölte: Hegyeshalom irányába a 165-ös kilométernél Rajka irányába az M15-ös autóútra tereli a forgalmat a rendőrség.

Ismét szabad az átjárás a nickelsdorfi határátkelőnél

Hétfőn délelőtt feloldották a zárlatot a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátkelőnél, az osztrák autópálya-üzemeltető (Asfinag) megszüntette az A4-es autópálya lezárását.

A társaság reggel 8.45-kor zárta le a határátkelőt Bécstől Budapest felé, és közlése szerint a másik irányban sem volt járható a sztráda. Az érintett osztrák útszakaszon négy kilométeres torlódás alakult ki, amely a határzár feloldásával azonnal megszűnt.

Az Asfinag szóvivője nem zárta ki, hogy a nap további részében ismételten lezárják majd a határt, tájékoztatása szerint mindez attól függ, hogy lesznek-e emberek az autópályán.

Mikóshalmánál még mindig özönlenek a menekültek Magyarországról. A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a migránsokat vonatokkal és buszokkal is próbálják elszállítani, azonban már alig bírják tartani a tempót.

A menekültek az órákig tartó várakozás ellenére még mindig nagyon fegyelmezettek, azonban az önkéntesek attól tartanak, hogy egy idő után maguk fognak nekivágni az útnak - akár a németországi határellenőrzés ellenére is.

A tartományban új átmeneti befogadóhelyeket is keresnek, de a rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a menekültek nem akarnak ott maradni, egyre nehezebb irányítani őket. Jelenleg hétezer embert látnak el, délutánra húszezer menekült érkezésére számítanak.

Bécsben jelenleg 4700 átmeneti befogadóhely van, egy válságstáb délután dönt arról, hogy meg tudnak-e nyitni további szállásokat az osztrák fővárosban.

Alsó-Ausztriában további átmeneti helyeket rendeztek be, ahova 1850 főt tudnak elhelyezni. Eddig Schwechatnál 500, a tullni csarnoknál ezer embert tudtak fogadni, hétfőtől Sankt Pöltenben további háromszáz főnek alkalmas befogadóhelyet nyitottak meg.

Vasárnap Ausztria déli határszakasza felé is elkezdtek áramlani a menekültek, Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal) például hétfőn 4500 menekült érkezett. Jelenleg a tartományban azon dolgoznak, hogy a menekülteket különbuszokkal szálláshelyeikre vigyék. Azonban a migránsok közül sokan nem akarják megvárni, hogy továbbszállítsák őket, gyalog indulnak neki az útnak. A hatóságok a nap folyamán tízezer menekült érkezését várják.

Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető hétfőn tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta: az az érzése, hogy Magyarország azon fáradozik, hogy az országban lévő menekültek számát lenullázza. Az osztrák katonák határ menti bevetéséről úgy vélekedett, hogy megkésett intézkedés, és elmondta: már csaknem háromnegyed éve szorgalmazza az ideiglenes és szúrópróbaszerű határellenőrzést is.

A németországi ellenőrzés bevezetése miatt sokkal nagyobb a menekültáradat Ausztriában, csaknem húszezer menekült van úton az országban az osztrák belügyminisztérium becslése szerint. A tárca azt is közölte, hogy a menekültek ellátásának rendszere nem változik, arról azonban esetenként döntenek, hogy a Magyarországról érkező menekülteket felszólítják-e Ausztria elhagyására vagy egyáltalán megállítják-e a határon. A határhoz küldött katonákat a belügyminisztérium közbiztonsági vezetője és a vezérkari főnök irányítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.