"A lehető legjobb"

Megerősítették tisztségében a Volkswagen igazgatótanácsának elnökét

A VW felügyelőbizottságának elnöksége "megállapította, hogy Martin Winterkorn a lehető legjobb elnök az igazgatótanács élén".

2015.04.17 12:37MTI

Megerősítették tisztségében a legnagyobb európai autóipari cég, a Volkswagen AG (VW) igazgatótanácsának elnökét, Martin Winterkornt - közölte a társaság pénteken.

A VW felügyelőbizottságának hat tagú elnöksége "megállapította, hogy Martin Winterkorn a lehető legjobb elnök az igazgatótanács élén" - áll a német sajtó által súlyos vezetési válságként, Winterkorn eltávolítására tett kísérletként értékelt konfliktus lezárását jelző közleményben, amely szerint a felügyelőbizottság elnöksége "nagy súlyt" helyez arra, hogy a VW első számú menedzsere "továbbra is olyan aktívan és sikeresen folytassa tevékenységét, mint eddig", és javasolja a felügyelőbizottságnak, hogy hosszabbítsák meg 2016 végén lejáró szerződését.

A konfliktus egy hete kezdődött, amikor a VW nemzetségfőjének is nevezett Ferdinand Piech, a felügyelőbizottság elnöke a Der Spiegel című hírmagazinnak azt mondta, hogy "eltávolodott" az eddig pártfogoltjaként számon tartott Winterkorntól, és arra törekszik, hogy "megfelelő emberek kerüljenek a felügyelőbizottság és az igazgatótanács élére".

A váratlan nyilvános bírálat okairól egyelőre csak találgatások jelentek meg. A leginkább valószínű magyarázat szerint Ferdinand Piech nem bízik abban, hogy a 12 márkát - köztük a névadó Volkswagen mellett az Audit, a Porschét, a Skodát és a Seatot - összefogó óriásvállalat Winterkorn vezetésével megbirkózhat az autóipar várható átalakulásával járó kihívásokkal, és a jelenlegi helyzetet tartja a legalkalmasabbnak a váltásra, az ügyet pedig a május elején tartandó közgyűlés előtt rendezni akarja.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülése szerint Martin Winterkorn nem volt hajlandó megadni magát, sőt kezdeményezte, hogy hosszabbítsák meg a szerződését. Az ügyről csütörtökön tárgyalt a felügyelőbizottságon belüli szűkebb testület, az elnökség az ausztriai Salzburgban, a VW-ben nagy befolyással bíró Piech és Porsche család "székhelyén". A társaság pénteki közleménye szerint a tanácskozáson Winterkorn akarata érvényesült, és Piech alul maradt.

Martin Winterkorn, az igazgatótanács elnöke 2007 eleje óta vezeti a konszernt.

Ferdinand Piech, a konszern felügyelőbizottsága elnökéhez fűződik Martin Winterkorn elődje, Bernd Pischetsrieder vezérigazgató váratlan eltávolítása a Volkswagen konszern éléről 2006 végén, valamint Wendelin Wiedeking szintén meglepetésszerű menesztése is a Porsche autógyár éléről 2009-ben. A "kíméletlen vezetőként" ismert Piech egy neki tulajdonított idézet szerint "mindenkit kirúg, aki kétszer követi el ugyanazt a hibát".

A Volkswagen AG 20 tagú felügyelőbizottságában 10-10 székkel rendelkeznek a részvényesek és az alkalmazottak képviselői. A Piech családnak három tagja, a Porsche családnak pedig két tagja képviselteti magát a részvényesek között. Alsó-Szászországnak két helye van a tanácsban.

A Volkswagen Group (Volkswagen AG) részvényeinek többségi, 50,7 százalékos részvénypakettje a Porsche Automobil Holding SE (Porsche SE) zárt részvénytársaság tulajdonában van.

Alsó-Szászország tartományi kormányzata rendelkezik a Volkswagen AG részvények 12,7 százalékával, de a szavazatok 20 százalékával, a Qatar Investment Authority befektetési alap a részvények 17 százalékával, a Capital Group befektetési társaság pedig a részvények 4 százalékával, de a szavazatok 5,6 százalékával.

A részvények fennmaradó hányada a frankfurti tőzsdén forog és a papír tagja a DAX indexnek. A részvényt jegyzik a londoni, a New York-i, a luxembourgi és a svájci SIX tőzsdéken is.

A Volkswagen AG többségi részvénytulajdonát birtokló Porsche SE részvényeinek 50 százaléka és a szavazati jogok 100 százaléka Porsche és a Piech családok tagjainak a tulajdonában van. Ferdinand Piech a Porsche autógyár (jelenleg Porsche AG) alapítója, Ferdinand Porsche unokája.

A Porsche AG autógyártó vállalat a Volkswagen AG 100 százalékos leányvállalata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.