Érdekes: a zöldet szeretjük?

A zöld autók a kedvencek Magyarországon

Nem használják ki a magyar használtautót vásárlók az autó színe adta biztonsági lehetőségeket. Többek között erről is tanúskodnak az AAA AUTO Group N. V. (AAA AUTO, Csoport) magyarországi értékesítési adatai.

2008.09.23 13:01ma.hu

Egy amerikai kutatás szerint ugyanis az autók színe és a balesetek között összefüggés fedezhető fel: a látási viszonyoknak megfelelően vannak biztonságosabb és kevésbé biztonságos autószínek.

Az AAA Foundation for Traffic Safety (AAA Alapítvány A Biztonságos Közlekedésért) kutatása szerint a feltűnő autószín felér egy figyelmeztető jelzéssel, s így olyan, mint egy plusz biztonsági jellemző.

Habár legtöbbünknek a tűzoltó autók piros színe jelenti a figyelemfelkeltést, valójában a citromsárga autó az, ami bármilyen látási viszonyok között leghamarabb észrevehető.

A piros szín szürkületben már nem tűnik ki, sötétedéskor ugyanúgy beleolvad környezetébe akár egy szürke vagy egy kék autó. Ködben, szürkületben vagy esős időben a fehér autószín az, ami jól látható, nemhiába választott színe ez a rendőrségnek és a mentőknek.

A tanulmány szerint az ilyen, színekkel, kapcsolatos információkkal a legtöbb vezető tisztában van, mégsem jellemző, hogy vásárláskor a színek adta baleset-megelőzési lehetőségeket mérlegelnék a leendő autótulajdonosok.

Hasonló véleményen van Közép- és Kelet-Európa legtöbb használtautót értékesítő vállalatának magyarországi vezetője is. „Vásárlóink körében elenyészőnek tűnik az olyan vevők száma, akiknek biztonsági szempontból nézve számít az, hogy milyen színű autót vásárolnak meg.” – mondta el Russell Cort, az AAA AUTO magyarországi ügyvezetője.

„Értékesítési adataink szerint az év első felében a legtöbben, pontosan ezernyolcvanhárman zöld autót vásároltak, őket követték a szürke (873 autó), a fekete (833 autó), a kék (432 autó) és végül az ezüst (288 autó) szín mellett döntők.” A legújabb trendeknek megfelelően a magyar vásárlók is a kevésbé feltűnő színű gépjárműveket részesítik előnyben.

”A fekete, az ezüst és a szürke autók amiatt is közkedveltek, mert azokat egyszerűbb lecserélni, hiszen egy kirívó autó kevesek ízlésének felelhet meg.”- tette hozzá a Russell Cort. Mindamellett a fent említett tanulmány szerint az ezüstszínű autók a közvéleménnyel ellentétben mégis csak biztonságosnak mondhatóak, hiszen fele annyi esetben szenvedtek velük balesetet, mint a hasonló típusú fehérekkel.

Álló autókkal történt baleseteknél azonban nyilvánvalóan kimutatható, hogy a világosabb színű autókat kevesebb ilyen atrocitás éri, mint a sötétebb járműveket.

„Habár nehéz egyértelmű megfelelést találni az autók érte balesetek és a gépkocsik színe között, annyi biztosan megállapítható, a járművek színében rejlő biztonsági lehetőségeket érdemes figyelembe venni egy autóvásárlási döntés előtt, hiszen adott esetben akár életmentő tényező is lehet autónk színe.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.